Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ДПС напомни на Борисов, че има мораториум за АЕЦ "Белене"

ДПС напомни на Борисов, че има мораториум за АЕЦ

ДПС напомни на Бойко Борисов, че рестартът на темата за АЕЦ "Белене" опира най-напред до Народното събрание, защото преди всичко останало в момента имаме мораториум, наложен от него. Това стана ясно от коментара на депутата от движението и член на енергийната комисия Рамадан Аталай по Нова телевизия.

Повод бе знакът, който дава телефонният разговор на българския премиер с руския президент относно енергийните проекти, акто и обявеното предложение в Брюксел държавите от Балканите да станат партньори за строежа на АЕЦ "Белене", включително и с европейско финансиране.

"Ако няма решение на Народното събрание, всички други разговори с Брюксел, с Путин - са една идея, да не кажа фиксидея. "Елате, защото ние имаме едни съоръжения, увити в найлони, едни чайници", коментира Аталай.

Той припомни, че решението за пътната карта за проекта, която да е готова до края на юни, беше взето миналия петък, а ДПС държи още България най-напред да има енергийна стратегия и след това да решава какво ще прави с АЕЦ. ДПС имаме специално отношение към ядрената енергетика, не скри още депутатът от енергийната комисия.

Аталай повтори позицията на движението за ЧЕЗ против намесата на държавата в частната сделка. Попитан защо през 2004 г. ДПС е подкрепило приватизацията на ЕРП-та, Аталай посочи, че тогава загубите са били около 27-30 %, докато сега са под 10 на сто.

"Дали е било лошо, но и трите ЕРП работиха, къде с проблеми, но регулаторът си вършеше работата. И трите ЕРП-та бяха приватизирани от големи стратегически инвеститори", припомни той.

Аталай предрече още, че ако станат отново държавни ЕРП-та, то протестите на гражданите ще бъдат пред сградата на МС. Нито едно управление няма да издържи на това, предупреди депутатът от ДПС.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе