Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Намаляват с левче парите на партиите

Намаляват с левче парите на партиите

София. С 1 лев по-ниска държавна субсидия за получен глас да получават политическите партии от 2014 година. Това прие на второ гласуване Комисията по бюджет и финанси към парламента на вторнишкото си заседание. Промените предвиждат от следващата година партиите да взимат по 11, а не по 12 лева на получен глас. "Това е решение на партиите. Намалението на субсидиите ще спести за бюджета около 4 млн. лева", пресметна финансовият министър Петър Чобанов в кулоарите на Народното събрание. Решението ще стане окончателно след дни, ако депутатите го одобрят на второ четене в пленарна зала.

Увеличение на приходите на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране с 150 млн. лева, прие още Комисията по бюджет и финанси. Сумата ще дойде от допълнителни приходи в бюджета осигурени благодарение на новата държавна такса от 20% върху приходите, които ще трябва да плащат производителите на енергия от вятър и слънце. Както е известно, таксата ще се събира от ДКЕВР на тримесечна база. Парите обаче няма да остават за енергийния регулатор, а ще се прехвърлят към Резерва за непредвидени и неотложни разходи в чисто ново перо, озаглавено "За инвестиции и програми в областта на енергетиката".

Диференцирана такса за производителите на електричество от вятър и вода, предложи пък депутатът от БСП Георги Кадиев между първо и второ гласуване на бюджета за следващата година в комисия. Наземните ВЕИ мощности до 80 киловата (kW) и покривните конструкции до 30 kW, да бъдат освободени от такса, а вятърните инсталации надхвърлящи горепосочения праг да бъдат таксувани само с 10%, предложи депутатът. За фотоволтаиците с мощност над горепосочената, таксата да бъде съответно за тези инсталирани до 2009 година - 10%, за инсталираните до средата на 2011 г. - 15%, а за тези след средата на 2011 г. - 25%. По думите на Кадиев, диференцираната такса е необходима, защото за създаването на фотоволтаичен парк през 2009 година например са били нужни доста по-солени инвестиции, докато след 2011 година, цените на панелите са паднали, което е свило разхода на ВЕИ производителите. Предложението обаче не бе прието от Комисията по бюджет и финанси. Въпреки това се чуха предложения, че би било хубаво депутати от различни парламентарни групи да седнат на една маса и да работят конкретно както по облагането на ВЕИ сектора, така и по разширяване на обхвата на таксата от 20%. "Аз съм привърженик на намаляването на преференциалните цени за изкупуване на енергия, но оставам това на вас. Предложения по промени в закона винаги могат да се правят", добави председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе