Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Наказват висши чиновници за спрените поръчки

Наказват висши чиновници за спрените поръчки

Контрабанда от България към Турция няма, аз отговарям за това, отсече Борисов

Инспектори проверяват всички спрени поръчки, ще има наказани служители, а една от агенциите, която пряко отговаря за обществените поръчки ще бъде закрита. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия.

"В момента инспекторатите са там, проверяват всичко - достатъчно е в един конкурс да зададеш 140 км/ч. пределна скорост за дадена отсечка, за да оскъпиш проекта и да отиде при определена фирма", каза Борисов. И даде пример, че само от една отсечка ще бъдат спестени в момента 150-200 млн. лв.

"Знам със сигурност, че не е от началника", заяви премиерът и даде да се разбере, че проблемът е по-скоро при висшите чиновници. "Над 20 хиляди обществени поръчки има миналата година в България. След като минахме на пазарна икономика, вече не са държавни фирмите и така работи цяла Европа – минават обществени поръчки и бизнесът участва в тях. Защо сега? Защото тогава излизат наяве и стигат до мен – когато минат през обсъждания или ги коментира пресата", каза Борисов. "Не случайно, когато се коментират обществените поръчки, едни от нашите опоненти не коментират обраната и здравеопазването, където има също спрени поръчки, а се фиксират в едно място, където да акцентират", припомни премиерът. И още:"Спрях ги тогава, когато те вече трябваше да отидат в КЗК, да се плащат авансите и когато ги разгледах из основи. Ще бъдат наказани държавните служители, сложили подписите си и пуснали тези обществено поръчки. В момента инспекторатите са там, проверяват. Дори една от агенциите може би ще бъде закрита".

Борисов коментира и това, че едва сега КЗК се е осмелило да обяви, че има картел при горивата:"Факт е, че КЗК обяви картел с горивата. А през годините са били плахи, но сега има политическа воля".

Контрабанда от България за Турция няма

Борисов бе категоричен, един от най-големите успехи на правителството е борбата с контрабандата. "Това, което се направи срещу контрабандата го отчита цяла Европа - 3 млрд. повече влязоха в бюджета", подчерта премиерът. И посочи, че само за януари тази година са 950 млн. лв. повече от колкото за същия месец миналата година". Министър-председателят припомни, че е коментирал работата на службите срещу контрабандата и с турския си колега Ахмет Давутоглу. "Не само че сме коментирали, но и прекрасно знаят колегите от Турция, че контрабанда от България към Турция не се прави. Разговарял съм с тях, че от България за Турция контрабанда не се прави, защото за това отговарям аз", каза Борисов.

Изпреварихме Румъния

Отдавна сме изпреварили румънците във всяко едно отношение. Попитан кога сме ги изпреварили в борбата с корупцията, премиерът заяви: „Това, че техните министри крадат, хванали са ги и са ги вкарали в затвора, а президентът им търси политическо убежище в Молдова. Не виждам българи да бягат в Румъния", каза премиерът. И заяви, че за смека на това румънски компании идват да работят у нас, защото виждат стабилността. Борисов се съгласи с твърдението, че у нас няма осъдени политици, защото няма корумпирани такива.„Превенцията е по-важна за мен. Аз знам, че правя всичко възможно да не крадат и който го „докопам", знае, че ще си замине", добави той. Според него негативния доклад на ЕС за страната ни се дължи на това, че е имало година и половина управление на Пламен Орешарски. „Имаме пълната подкрепа на Брюксел, на колегите ни там до един и особено това, което последния месец правим, всички дойдоха да кажат „Нашият Бойко се върна", посочи той. Според премиерът румънските компании идват в България, защото в страната ни се работи по-добре и е по-стабилна и прогнозируема.

Без промени в кабинета

"Не планирам промени в правителството, във вторник ще обясня на ПГ на ГЕРБ това, което ги интересува. В един момент на ГЕРБ им омръзна да се явяват ментори, да обясняват от сутрин до вечер колко са честни, неопетнени, в бяло и едва ли не толкова далече от властта. Когато правихме правителството, г-н Кънев стоеше точно срещу мен, определихме възможно най-доброто във всяка една сфера – министри, зам.-министри, областни управители", поясни премиерът. Борисов заяви, че ПГ на ГЕРБ и хората в партията могат да изразяват своето мнение:"Вече им стигна до челото. Какво са казали всъщност? Господин Ненчев излиза на конгреса на ДСБ и казва, че е техен министър. В същото време депутатите на ГЕРБ са подкрепили всичките му закони и благодарение на тях, на работата на финансовия министър и приходните агенции събрахме повече пари и направихме това, ако си спомняте преди една година казах няма да даваме пари за отбрана, защото ги нямаме. Сега, когато пари в бюджета има за самолети, за двигатели и всичко, той отива и ги дразни. За това те излизат и казват – добре като си техен министър с 13 депутати как тогава всички закони ти минават", каза Борисов.

„Самият Ненчев спря няколко и то много големи обществени поръчки, за които имаше съмнения". „Твърдя, че всяко едно от нещата, които министърът е направи го е консултирал с мен. Имаме прекрасна комуникация и ако не беше казал подобна реплика – сиреч за дреболии се създава един шум, който не е здравословен за никой", каза още Борисов.
„Във вторник ще се срещна с депутатите от ГЕРБ и ще им обясня това, което ги интересува", посочи министър-председателят и лидер на ГЕРБ.

"След като казах, че с Ненчев работим прекрасно и съм убеден, че ще продължат да се случват добрите неща в армията, трябва да кажа и за Москов". „Здравната реформа е нещо, в което всички са се препъвали, но факт е, че само в здравната каса сме намалили дефицита с близо 350 млн. лв. Как ще го обичат Москов? Поевтинихме лекарствата, накарахме да връщат пари в бюджета, в болниците миналата година вкарахме най-добрата апаратура за 300 млн.", допълни Борисов."И Руми Бъчварова се ползва с цялото ми доверие. Вземат се мерки срещу битовата престъпност и ще има резултат. Реформата в МВР ще освободи състав, който да отиде да пази селата. БНТ се пази от 30 -40 полицаи, има над 500 човека - полицаи, които пазят държавни предприятия, а проблемът в селата е, че няма нито един полицай. Проблем е и липсата на наказания", каза още премиерът.

10 г. вече пускат "опорната точка" Цветанов vs. Борисов

"Вече 10 г се опитват да слагат тази опорна точка и да вбият клин между мен и Цветан Цветанов, но в ГЕРБ много ясно се знае кой е първи, кой е втори, пети..и тн.", припомни Борисов. "И сега мога да кажа какви са неговите правомощия - организационни в партията и парламентарната група. Не им е приятно на хората, но съм длъжен да кажа - миналата неделя имаше частични избори в 18 села - 9 кмета има от ГЕРБ, ДПС - 4, БСП - 2. Някъде Реформаторски блок да виждате да е спечелил? Докато му ядат ушите на Цветанов, няма село, което да не е обиколил, да не е създал структури", отбеляза Борисов по адрес на зам.-председателя си в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Катастрофите са част от демографска криза

МВР, заедно с неправителствени организации трябва да впрегнат енергия срещу катастрофите по пътищата, настоя Борисов. "Като се има предвид, че от 700 убити при катастрофи се произвеждат и поне 7000 инвалиди - смятайте какво е това за икономиката. Тук трябва да се направят всякакви промени в закона и да направим всичко по силите си пътните инциденти да намалеят, заключи премиерът.

Добре е да си дядо

Запитан как се чувства като дядо, премиерът отговори: „Чувствам се добре като дядо, играе си малкият. Още не съм го виждал. Край мен има много хора, страх ме е да не го заразя. Още е мъничък, има време". Борисов сподели, че дъщеря му Венета го посещава често. „Радвам се че се оправи, щастлива е и всичко е наред", каза той и заяви, че когато "ордите на Бареков са обграждали къщата им, тя е преживяла огромен стрес". „Имаше 240 на 200 пулс, 3 години беше на най-тежките лекарства. На най-силните лекарства беше за кръвно и депресия", разказа Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе