Извънредни новини

Наказват Русия за погрома на "Велодром"

Наказват Русия за погрома на

Англия и Русия ще се простят с Евро 2016 г. при нова издънка.  УЕФА предупреди официално и двете страни заради грозните сцени в Марсилия. Британците вилняха там три дни поред, а руснаците също си показаха рогата в деня на срещата и най-вече на стадиона. Над 30 души бяха ранени в следствие на хулиганските сцени, а 4 от тях тежко. При нова издънка на една от двете агитки, УЕФА ще изхвърли съответния отбор от турнира.

Стана ясно, че руснаците са готови и с официалната си защита - гамените от Острова били обиждали Путин и Шарапова. Срещу Англия обаче не е заведено дисциплинарно дело.

След безредиците в Марсилия през последните 2 дни, мачът Англия - Русия завърши с инциденти на самите трибуни. В еуфория от изравнителния гол на Василий Березуцки, руските фенове обстреляха съперниците си със сигнална ракета, внесена незнайно как, след като внасянето на пиротехника беше забранено. За капак по трибуните проехтя изстрел, който се оказа най-вероятно от пистолет. "Какво прави оръжие на трибуните?", скочи цяла Европа срещу французите. Ударна група от 30-ина руснаци се втурна към съседния сектор. Въпреки че нападателите бяха маскирани, което вероятно е заблудило полицията, остана впечатлението, че има запалянковци, които не са достатъчно добре разделени по трибуните. На всичкото отгоре, стюардите първоначално останаха безучастни, и чак по-късно се опитаха да се намесят.

Британски медии директно критикуваха УЕФА за липсата на достатъчно добре оформени буфери между зоните с двете агитки. За пореден път се наложи полицията да употребява сълзотворен газ и водни струи, за да охлажда страстите.
За съжаление, последните сбивания бяха най-брутални, като един англичанин бере душа в болница и не е ясно дали ще оживее, след като е бил ритал по главата и е получил сърдечен пристъп. Ранени са 30-ина човека, общо деветима са пострадали по-сериозно - четирима англичани и петима руснаци.
Сред пострадалите от полицейската операция беше и съпругата на английския национал Джейми Варди - Ребека. Тя се оплака, че органите на реда действали "ужасно" и че заради тях британската агитка била държана като в клетка и като животни. Вратарят Джо Харт от своя страна беше забелязан да инструктира своята съпруга Кимбърли да стои на трибуните, докато побоищата не секнат.

УЕФА заяви, че ще направи разследване на поведението на руската агитка, а федерацията най-вероятно ще бъде глобена за простотиите на феновете на Сборная. Наказанието ще стане ясно във вторник. Критики обаче заслужава и френската полиция, която на практика не извършва арести, въпреки поредицата от погроми и стълкновения през последните дни. След мача се появиха информации за задържан руснак, който след това бил освободен. Липсата на задържани учудва, тъй като на улиците в Марсилия имаше и привърженици на "Марсилия", които също се опитваха да провокират насилие. УЕФА нареди  на домакините да увеличат броя на стюардите по трибуните и повече да не се допуска смесването на фенове от две страни.

Мутко обвини домакините за изцепките в събота

Руският спортен министър и президент на местната футболна федерация Виталий Мутко обвини домакините за изцепките по време на мача между Англия и "сборная", завършил 1:1. Политикът се направи на ударен и отрече, че е имало бой на трибуните. "Нямаше сблъсъци. С тази тема се преувеличава. След края на двубоя нямаше никакви бариера между агитките. Британците бяха изнервени, но всичко бе потушено в зародиш", оправда сънародниците си Мутко и хвърли горещия картоф в ръцете на французите. "Такива мачове трябва да се организират правилно. Важно е привържениците да бъдат разделени", отсече Мутко. Министърът призна, че ултрасите на "сборная" са внесли бомбички и факли. Според него руснаците ще отнесат наказание от УЕФА, но то ще бъде заради побоищата в Марсилия, които предшестваха футболната среща. "Подкрепям решението на централата да започне разследване. Ще се подготвим, ще изложим своята позицията. Нашите фенове ни подкрепяха по невероятен начин. Имаше някои изключения, които не бяха дошли да гледат футбол. Тези "хубавци" трябва да бъдат идентифицирани и наказани. Лошото е, че те ни развалят имиджа, а след две години сме домакини на световно", каза министърът и призна, че очаква санкции. Мутко добави, че в лагера на руснаците не цари никаква еуфория заради спечелената точка. "Атмосферата е напълно работна и делова. Пред нас има още две битки. Първата ни цел е да минем групите", завърши босът на футбола в Русия, цитиран от местни медии.

Американец го отнесе заради Рой

Майк Уойчек стана прицел на множество подигравки в Туитър, които бяха насочени към селекционера на Англия. Профилът на янкито в социалната мрежа е кръстен Уой заради първите букви от фамилията му. За негово нещастие медиите на Острова наричат по същия начин и опитния треньор заради неумението му да произнася буквата "р". Това доведе до комичната ситуация, в която хиляди ядосани заради пропуснатата победа над Русия фенове, скъсаха грешния Уой от подигравки. Ошашавеният Уойчек написа: "Изглежда, че някакъв английски треньор по футбол е направил нещо лошо, защото всички в мрежата ме обвиняват за неговата изцепка". Набеденият за селекционер американец е критикуван за избора си на титулярен състав, както и странното решение да сложи Хари Кейн да изпълнява корнери. Истинският Рой проплака след мача. "Когато водиш и доминираш през целия двубой, а те изравнят в последния момент, все едно си загубил. Това е горчива хапка", ядоса се Ходжсън.

Потупаха по рамото полицаите

Полицаите нямат никаква вина за безредиците покрай мача между Англия и Русия, заяви служителят на вътрешното министерство Пиер-Анри Бранде. "Това не е техен провал, а провал на световния футбол. В последните десетилетия всички европейски и световни са съпровождани от размирици между агитки", измиха си ръцете домакините. Бранде се измъкна и от критиките, че никой не се е сетил да забрани продажбата на алкохол в Марсилия. Той заяви, че това е решение на местната власт и добави: "Подобна мярка може да бъде взета за част от страната. Проучваме въпроса".

Слуцкий зачеркна Германия

и Испания, като обяви, че те не са най-големите фаворити на това европейско. "Намираме се в уникална ситуация. Нито действащият световен шампион, нито европейският са основните претенденти за купата. И двата тима имат големи шансове, но същото мога да кажа и за Франция, Белгия, Англия. Тези състави ще бъдат изключително силна конкуренция. Хърватия също може да играе като равен с равен с всеки тим", прогнозира спецът, който благодари на възпитаниците си за измъкнатата точка с Англия.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе