Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Нинова надви: Йончева ще води червената листа

Нинова надви: Йончева ще води червената листа

Елена Йончева ще води листата на БСП за евровота след като спечели 95 гласа срещу 75 за основния й конкурент Сергей Станишев на тайния вот на червения пленум. Форумът трябваше са реши кой да бъде №1 в партийната листа за изборите през май, но за пореден път стана повод за сблъсък между соцлидера Корнелия Нинова и вътрешната опозиция.

Като компромисен вариант, който да спре битката сред червението дойде предложението на Станишев днес да се определят не само водача, но и първите две места в листата. Идеята беше покрепена и от Йончева, но Нинова категорично я отхвърли, като дори обясни в речта си защо няма нужда лидерът на ПЕС изобщо да бъде евродепутат.

Сега Нинова трябва да реши дали да нареди листата и да я предложи директно на гласуване на Национален съвет или пък да подложи на тайно гласуване всички номинирани и да ги подреди за евровота според получената подкрепа от пленума.

Сред фаворитите към момента за избираемите места са Деница Златева, проф. Иво Христов и Петър Курумбашев.

Налагането на Йончева за сметка на Станишев обаче предизвика брожение сред старата гвардия в партията, начело с Георги Гергов, Атанас Мерджанов и Ангел Найденов, които не криеха разочарованието си след тайния вот.

"Начело с Елена Йончева тръгваме към победа на предстоящите евроизбори", заяви пък пред медиите зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Той обяви, че проведеният пленум е бил напрегнат, но плодотворен. "Проведохме 4-часова дискусия, БСП е единствената партия, в която се провеждат такива дискусии. Останалите партии си назначават водачите, при нас това стана след тайно гласуване", обясни той.

И подчерта, че днес е гласувано единствено и само за водач на листата. На следващо заседание на Националния съвет ще бъде подредена цялата листа за евровота.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе