Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Руското МВнР почете договора Желев-Елцин с изложба

Руското МВнР почете договора Желев-Елцин с изложба

На 4 октомври в сградата на Министерството на външните работи на Русия се състоя церемония по откриването на изложба по повод 25 годишнината от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация. На изложбата са представени документи от Архива на външната политика на РФ, а също и снимки, обхващащи ключовите моменти от взаимодействието на двете страни в последните години.

С приветствени слова изложбата откриха заместник-министърът на външните работи на РФ г-н Алексей Мешков и посланикът на Република България в Русия г-н Бойко Коцев.

Заместник-министър А. Мешков отбеляза, че руско-българските контакти имат дълбоки исторически корени. Двата народа честват Светите братя Кирил и Методий, заложили основите на общата ни писменост, и се гордеят със славните победи в борбата за свободата и независимостта на България. Той заяви, че отношения между Русия и България, опирайки се на натрупаните традиции и неподвластни на конюнктурата, ще могат да разкрият мащабния потенциал на двустранното сътрудничество.

В своето изказване посланик Бойко Коцев подчерта, че договорът от 1992 година става първият рамков българо-руски договор в историята на съвременните ни отношения, който фиксира прехода от идеологизирани към основани на принципите на международното право двустранни връзки. Българският посланик отбеляза, че животът е винаги по-богат от нормативно установените рамки и цялата история на българо-руските отношения е свидетелство за това.

Договорът за приятелски отношения и сътрудничество е подписан на 4 август 1992 г. по време на официалната визита на президента на Русия Борис Елцин в България. Подписването му от президентите Борис Елцин и Жельо Желев поставя основите на развитието на двустранните българо-руски отношения в новите международни условия, в духа на партньорство и взаимно уважение.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе