Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Плевнелиев може да свика КСНС заради Украйна

Плевнелиев може да свика КСНС заради Украйна

София. Президентът на България Росен Плевнелиев при необходимост ще свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) във връзка с приемането на постановление на Съвета на Федерацията на Русия, с което се дава разрешение за използването на руски въоръжени сили в Автономна република Крим. Това се казва в съобщение, разпространено от пресцентъра на държавния глава.

Ето какво се казва в съобщението:

Президентът на България Росен Плевнелиев следи с огромна загриженост развитието на ситуацията в Украйна след приемането на постановление на Съвета на Федерацията на Русия, с което се дава разрешение за използването на руски въоръжени сили в Автономна република Крим.

Държавният глава нееднократно е заявявал, че единственото устойчиво решение може да бъде постигнато по мирен начин и ако се гарантира териториалната цялост и суверенитетът на Украйна. Използването на военна сила за окупирането на чужди територии е нарушение на правилата на международното право.

Президентът призовава Съвета за сигурност на ООН и страните-гаранти за сигурността на Украйна, съгласно Будапещенския меморандум от 1994 г., да осигурят мирно решаване на проблема и да не се допуска по-нататъшна ескалация на напрежението.

През май т. г. предстои провеждането на президентски избори в Украйна. Нека украинският народ сам реши бъдещето си по демократичен начин.

При необходимост президентът ще свика Консултативния съвет за национална сигурност.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе