Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Не може да има мир в Европа, ако всички страни не са обединени

Борисов: Не може да има мир в Европа, ако всички страни не са обединени

Бойко Борисов беше посрещнат от председателят на Европейския парламент Антонио Таяни преди изслушването му пред евродепутатите за свършеното по време на българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Канал 3.

"Преди 6 месеца заявих от тази трибуна ще работи по диалогичен начин. Ще разчитаме на открит диалог с Европарламента, за да постигнем повече. Благодаря на всички ви за изключителната подкрепа. Голямо благодаря", сподели Бойко Борисов.

"Постигнахме 45 споразумения, още толкова затворихме в съвета, за да може австрийските колеги да ги продължат.Поставихме си 4 основни приоритета и постигнахме успехи по всеки от тях. Най-голям успех постигнахме по темата за Западните Балкани. Не може да има мир в Европа, ако всички страни не са обединени", смята премиерът.

"Оставям последно, но то даде старта - споразумението за добросъседство с Македония, с което отворихме темата и дадохме старт на присъединяването на Македония", заяви Борисов. "Видяхме ентусиазъм и прагматизъм и във всички останали наши приоритети. Възстановихме диалога с Турция. Постигнахме голям напредък като подобрихме Шенгенската система. И по темата с миграцията, Европа е свършила много и ние се опитахме да дадем нашия принос", добави Борисов.

"Общото решение предстои да бъде взето, за това до ранни зори обсъждахме. Доволни сме, че с нашата работа поставихме основите на едно добро решение", смята Борисов. "Нашите успехи са и ваши, защото ако не работехме заедно, нямаше да се случат. Търсихме консенсус, дори когато имаше големи противоречия. Обстановката в Европа е динамична и сложна", каза още премиерът.

"Нашите успехи са и ваши, защото ако не работехме заедно, нямаше да се случат. Търсихме консенсус, дори когато имаше големи противоречия. Обстановката в Европа е динамична и сложна", каза още Борисов.

"Тероризмът остава основна заплаха. Вярвам, че успяхме да уловим пулса на събитията и да оставим на Австрия стабилна основа. България ще продължи да гледа напред към Шенген и Еврозоната", каза премиерът.

"Показали сме, че сме устойчив партньор. Девизът на председателството беше "Съединението прави силата" и смятам, че след 6 месеца сме обединени. Благодаря на всички за съдействието, за това, че първото ни председателство беше успешно и България се чувства горд член на Европейския съюз", завърши Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе