Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Москов и Ненчев: Оставаме

Москов и Ненчев: Оставаме

Според източници на Канал 3 министрите Петър Москов и Николай Ненчев остават в кабинета. Преминалият в опозиция Радан Кънев напразно се надявал, че двамата ще го последват.

Решението от ДСБ да минат в опозиция, а двамата министри Петър Москов и Николай Ненчев да си тръгнат, е било препотвърдено за пореден път на сбирка вечерта преди драматичната оставка на Христо Иванов и символичното преминаване в опозиция на съпредседателя на РБ.

Планът е бил в сряда след оставката на Христо Иванов, Радан Кънев да го обяви, но е разбрал, че има разколебаване и в последния момент обявил решението, че става опозиционер в лично качество. "Ако Москов остане в кабинета, Радан ще го приеме като предателство. Той се кълне, че това е най-верният му човек", разкриха запознати с отношенията между двамата.

Само ден преди това най-близките на Кънев се събрали в ресторант, но Москов не дошъл. На масата го чакали Радан Кънев, Гроздан Караджов, Атанас Атанасов и Иван Иванов. Именно за тях Кънев твърдял, че са му най-близките съмишленици. Според източници от РБ обаче здравният министър, който му е заместник в ДСБ, не само че няма да напусне, но ще изпълни ангажимента си и ще продължи да работи за здравната реформа. Москов има всички шансове и да стане лидер на ДСБ поради високия си рейтинг.

Аргументите на Реформаторите да останат във властта артикулира днес и зам.-председателя на НС Иван Иванов, който е от гражданската квота на ДСБ. "Предвид променената политическа ситуация, всеки министър трябва да препотвърди, че може да изпълнява своите реформаторски ангажименти", каза в кулоарите на НС пред медиите Иванов.

По думите му всяка от партиите в Реформаторския блок до събота ще вземе своето решение, а в началото на седмицата и Председателският съвет на РБ трябва да реши какво ще прави.

Първоначалните очаквания на Радан Кънев, които споделил на срещата си с Патриотичния фронт във вторник, били, че ще го последват между 8 и 11 депутати от ДСБ и Гражданската квота.

Към момента калкулацията показва, че решението му споделят единствено най-верният на Иван Костов депутат - Гроздан Караджов. Атанас Атанасов пък дори не е внесъл уж написаното си заявление за напускане на шефското място във вътрешната комисия.

Единствените, които дадоха някакви знаци, че може да подкрепят Радан Кънев, са Петър Славов и Мартин Димитров, също от Гражданската квота на РБ, които и днес, и вчера твърдят едно и също - че и досега се чувстват като опозиция. Иван Иванов пък се замислял да освободи зам.председателското място в НС, но чакал групата да реши дали е необходимо да го прави.

Междувременно от ГЕРБ, АБВ, ПФ, БДЦ, а и опозицията в парламента не очакват още министерски оставки в угода на лидера на ДСБ. В това уверила групата на Реформаторите на снощната среща и вицепремиерката Румяна Бъчварова, която ги уведомила, че към момента никой от техните министри не смята да си тръгва от кабинета. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе