Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Парламентарната Комисия по отбрана отхвърли предложения мораториум върху два от големите модернизационни проекти

Парламентарната Комисия по отбрана отхвърли предложения мораториум върху два от големите модернизационни проекти

Със 17 гласа "против", един "за" и без въздържали се парламентарната Комисия по отбрана отхвърли предложения мораториум върху два от големите проекти за модернизация на армията - за придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски и за нов тип боен самолет за Военновъздушните сили - с обща прогнозна стойност над 3 млрд. лева, съобщава БТА.

Предложението за мораториум за 3 години върху проектите, които бяха одобрени от парламента на 8 юни, е на "Воля", като сред мотивите са насочване на предвидените за тях средства за осигуряване на по-добър жизнен стандарт, повишаване на пенсиите, по-добро финансиране на училища и болници, а също така и да се предостави възможност за изготвяне на "цялостна политика по отношение на въоръжаването и да се предприемат съответните необходими и адекватни мерки, а не да се извършват отделни разходи без цялостна визия и концепция, като се решават единични въпроси, без да се степенуват по важност и приоритет."
Да ги представи на заседанието дойде лидерът на "Воля" и заместник-председател на парламента Веселин Марешки, който добави и други аргументи. С този харч обричаме поколения наред на безизходица, нерешаване на демографските проблеми, несправяне с проблемите на здравеопазването, с вътрешния ред, каза Марешки, който посочи как те биха разпределили средствата за проектите в различни сфери.
Смятаме, че внесеният проект не следва да бъде подкрепян, посочи заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който изрази позицията на МО. Той аргументира необходимостта от проектите за военните способности на страната, както и за приноса ни към НАТО и оперативната ни съвместимост с алианса. Не само не трябва да се налага мораториум, а е закъсняла модернизацията, заяви Запрянов, който изтъкна, че за първи път в политиката ни от 1989 г. се обръщаме към бойните способности на въоръжените ни сили и не можем да отлагаме тази модернизация. Аргументите на Веселин Марешки не бяха приети от членовете на комисията, като депутатите от различните парламентарни групи, с изключение на вносителите, защитиха военните проекти и отхвърлиха мотивите за искания мораториум. След разменени реплики Марешки напусна заседанието преди гласуването, което не подкрепи искания мораториум.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе