Извънредни новини

Мондиал по футбол у нас - мисия (Не)възможна

Мондиал по футбол у нас - мисия (Не)възможна

В последните дни в медийното пространство усилено се заговори, че България може да бъде домакин на финали на световно първенство през 2030 година. Разбира се, става въпрос за съвместен проект заедно с Гърция, Сърбия и Румъния като идеята е на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас. Премиерът Бойко Борисов, а после и министърът на младежта и спорта Красен Кралев обявиха гордо, че това е мисия възможна. Но дали наистина е така!

Спортната инфраструктура е основното препятствие пред кандидатурата на Балканите за домакин на Мондиал по футбол. Според критериите на ФИФА за финал и откриване на подобен голям форум трябва съоръжение, което да приема поне 80 000 души. А такъв стадион няма нито една от четирите държави. Стадионът с най-голям капацитет в тези четири страни е олимпийският в Атина - 69 618 души. Той покрива критериите за мач от групова фаза на световно първенство. Същото е положението със стадионите в Букурещ и Белград. Всъщност, за да приемем мачове от финали на Мондиал трябва да имаме поне три стадиона, които да покриват критериите на ФИФА поне за групова фаза. Нашият ст. "Васил Левски" почти се доближава до тези изисвания. Единственото, което трябва да се направи е да се премахме атлетическата писта. Но такива планове няма. В момента у нас се строи единствено стадионът във Варна. Капацитетът обаче е твърде малък - 22 600 зрители. А може би като погледнем клубния ни футбол - у нас три големи стадиона с капацитет над 50-60 хиляди се оказват излишни. Предвид факта, че на мачове ходят средно по 2000 души.


Пътната ни инфраструктура също изисква много работа. По план Сърбия ще е готова с магистрала до границата ни още догодина. В същото време обаче пътят за Калотина се бави. Магистрала "Струма" е на етап планиране в най-тежката си част - Кресненското дефиле. На север "Хумес" трябва да стигне поне до Велико Търново, а после и до Русе, от където да се влиза в Румъния. Да, амбицията на кабинета е до 2024 г. "Хемус" да е 100% готова, но хвърляйки много пари в пътища, ще имаме ли достатъчно и за стадиони. Нещо повече - със сигурност ще се наложат разширения и на летищата. Нови 4- и 5-звездни хотели също не са никак излишни.


Мнозина ще кажат, че най-важен за България е имиджовият аспект. И ще бъдат прави. Но за страната с най-ниски доходи в Европа, определящ е финансовият. Положителните новини идват от Русия, където това лято се проведе Мондиалът. В периода 2013-2018 година руснаците са вложили 15 млрд. долара (11 от тях са отишли за стадиони и инфраструктура). След форума стана ясно, че приходите за страната са цели 13 млрд. долара. Отделно рекламата, която страната направи с приемането на този форум получи изключително много позитиви по цял свят. Със сигурност Русия за едно лято е развила много своя туризъм. Разбира се, евентуално наше съучастие в организация за Мондиал няма да излезе толкова скъпо, тъй като разходите ще бъдат разделени между четирите държави. Грубите сметки обаче показват, че ни е необходим бюджет от поне 1 млрд. долара за 3 нови стадиона и подобряване на инфракструктурата. Естествено, чисто финансово България ще е на загуба, но рекламата, която ще направим пред света със сигурност прави тази мисия - възможна.


Тази мисия обаче може да стане и невъзможна, ако погледнем останалите кандидати за Мондиал 2030, който ще е юбилеен. Както е известно първото световно първенство се провежда в Уругвай през 1930 година. Сега тази държава заедно с Аржентина и Парагвай искат също да приемат юбилейното първенство. За домакини се точат и от Обединеното Кралство. Кандидатура има и от Алжир, Тунис и Мароко.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе