Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

1.4 млрд. лв. повече приходи в бюджета (ОБЗОР)

1.4 млрд. лв. повече приходи в бюджета (ОБЗОР)

От началото на годината 1,4 млрд. лв. повече приходи има в бюджета в резултат на мерките срещу сивата икономика и контрабандата. Данните съобщи министър-председателят Бойко Борисов на форум, посветен на борбата със сивата икономика.

"Можем да изкараме икономиката на светло. В това отношение няма да има никакво отстъпление, ще докараме борбата докрай", заяви Борисов. Парите били използвани за пътната инфраструктура и за пенсионерите. "Господ ни е пазил, че не са паднали - като погледнете мостовете - юфка. Аз можех да не правя тунела на "Хемус", но се избиха хората", допълни той. На срещата с бизнеса премиерът каза, че синхронизацията на службите в борбата с контрабандата е отнела години. Премиерът призна, че при първия си мандат не е успял да пребори съпротивата на службите, да си пазят данните. "Ама съпротива, все едно дете от майка откъсваш - за техните информационни системи", заяви той. Мярка в борбата със сивата икономика ще бъде и ограничаване в кешовите разплащания от догодина. Лимитът се понижава наполовина от сегашния праг от 10 хил. лв.

На форума Борисов се спря и на актуалните теми от седмицата, сред които и брекзит. Борисов изрази опасенията си, че идва голям риск за кохезионните фондове и се генерира голяма нестабилност. Санкциите срещу Русия през тази година няма да паднат, както и контрасанкциите, отбеляза още премиерът. Той изрази съчувствие и към съседна Турция заради атентатите, на които е подложена. Турция се раздира от атентати, това, което им причиняват, е ужасно, коментира Борисов и отбеляза, че ситуацията поставя пред изпитание и българските служби. Излишъкът в бюджета за първото полугодие на годината ще бъде 3.5%, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Той заяви, че в края на годината бюджетният дефицит ще е далеч от планираните 2%. Горанов съобщи, че в момента НАП работи по проследяване на банкови сметки на български физически и юридически лица в Швейцария. Списък с банковите сметки е предоставен от министъра на финансите на Германия. Като мярка срещу сивата икономика бе посочено и засилването на контролната дейност на Инспекцията по труда.

"Това ще стане с увеличаване на броя на инспекторите за сметка на намаляването на администрацията", съобщи министърът на труда Зорница Русинова. Главният прокурор Сотир Цацаров пък се обяви за промени в закона за административните нарушения, за да съкрати срока между откриването на нарушението и санкцията. "Като почнем от НАП и свършваме до пожарната. Ако санкцията стане неизбежна и много съкратена във времето, него ще го заболи, иначе няма значение колко противопожарни инспектори ще дойдат", посочи Цацаров.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе