Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Митов за Русия: Невъзпитано поведение

Митов за Русия: Невъзпитано поведение

"Невъзпитано поведение". Така външният министър Даниел Митов определи поведението на колегата си от Русия Сергей Лавров относно думите на премиера Бойко Борисов.

Митов подчерта пред бТВ, че думите на премиера са "лошо разбрани".

"Бойко е избран от народа и тук се отчита", продължи той.

„Не само, че не ме е срам, когато един проект не е в полза на страната, който не е направен по правилата, няма нищо драматично в това да бъде спрян", заяви Митов. Според него тезата, че България се е отказала от определени проекти в полза на друга държава, е манипулативна: „Това е абсурдно твърдение и гранични с невъзпитаното поведение".

Задочен спор между Бойко Борисов и руския външен министър Сергей Лавров се заформи ден след участието на премиера на конференцията на Американската търговска камара. "Русия да слуша по-внимателно какво казвам. В България моето изказване се тълкуваше като "нахокване" на американците, а в Русия - по друг начин. Дали са американци или руснаци, когато има нещо нередно, аз го показвам", заяви от Истанбул Борисов в отговор на критиката на Лавров.

Ден по-рано по руската НТВ Сергей Лавров заяви: "Българският министър-председател Бойко Борисов трябва да се срамува пред избирателите си за твърдението си, че руските енергийни проекти в тази страна са били спрени в полза на САЩ".

Българското участие на Европейския съвет оформи позицията на ЕС по отношение на миграционните потоци, каза още той

По думите му преди срещата на върха в Брюксел е било изработено писмо до всички европейски лидери по отношение на миграцията и то се е превърнало в основа на бъдещата политика на общността. Митов посочи, че бежанските центрове извън ЕС трябва да бъдат подпомагани.

Според външния ни министър, премиерът Бойко Борисов е реагирал правилно, като се е върнал в България заради инцидента край Средец. „Разследването трябва да покаже дали са превишени правомощия или не, но и трябва да покаже с какви намерения въпросната група е пресякла границата", посочи Даниел Митов, като допълни, че България има отговорност към ЕС като негова външна граница.

Страните от ЕС обмислят 3 млрд. финансова помощ за Турция, както и облекчение на визовия ѝ режим

„Не сме отказали на никого, когато става въпрос за хора в нужда – да бъдат регистрирани и защитени", каза още той, като обърна внимание, че влизането в България става през граничните пунктове и всяко друго проникване е престъпление.

Относно изботите, той каза, че около 300 секции ще бъдат разкрити в чужбина за изборите. Той посочи, че ще бъдат командировани 123 души, което е „доста по-малко от очакваното".

По думите му това е станало след като с ЦИК и организациите на българите в чужбина са били координирани местата, където се очаква да има най-голям интерес към вота.

„Около 1.5 млн. лева са заделени за разходи по организацията на референдума в чужбина", заяви Митов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе