Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Митов: Не можем да сме безучастни към ситуацията в Ирак

Митов: Не можем да сме безучастни към ситуацията в Ирак

София. Моята лична позиция е, че не можем да седим безучастни със случващото се в Ирак, ще трябва да обсъдим от какво има нужда, с какво ние разполагаме и с какво можем да бъдем полезни. Това каза служебният външен министър Даниел Митов, цитиран от БГНЕС. Днес той представи своя екип и приоритети. 

Служебният министър изтъкна свършеното по време на заседанието на Съвета на външните министри на ЕС, което се проведе миналия петък. на него бяха обсъдени ситуациите в Ирак и Украйна. Кризата в Ирак надхвърля хуманитарните измерения и директно заплашва нашата национална сигурност. Ще се обсъди как и с какво ние можем да сме полезни на Ирак в хуманитарно отношение, каза Митов.

"За първи път сме свидетели на кризи от ниво 3 по оценката на ООН и когато става въпрос за Ирак това ни засяга пряко. Постарах се в дискусията за състоянието на ситуацията в Ирак да подчертая много ясно, че така създалата се обстановка заплашва външните граници на ЕС. Ще имаме проблем с бежански поток. Не можем да останем пасивни и неутрални пред варварството. Трябва да положим усилия, за да спрем това чудо. Това е безобразие, към което няма как да останем безучастни", обясни външният министър.

Митов коментира и ситуацията в Украйна. "Русия носи тежка отговорност за дестабилизацията на Украйна, но е необходимо и Киев, когато обсъжда санкции спрямо Русия да ги обсъжда със своите европейски партньори", каза той.

"Русия трябва да разбере, че действията й са контра продуктивни. Разчитаме да се възобнови диалога ЕС-Украйна-Русия и на това, че на най-високо ниво срещите ще доведат до решение за в бъдеще. Надяваме се че повече санкции няма да бъдат налагани, но това неМВ означава, че при ескалация на конфликта няма да бъдат предлагани такива санкции", продължи Митов. "Русия трябва да направи стъпки, така че конфликтът да деескалира. Това не може да продължава повече", изтъкна той.

"Държим договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан, това няма да стане в рамките на три месеца, но разговори могат да бъдат провеждани", каза още външният министър.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе