Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Газ с мисъл за Шуми

Газ с мисъл за Шуми

Под сянката на Михаел Шумахер тази неделя започва 65-ият световен шампионат във Формула 1. Очакванията са за още по-непредвидим сезон и от миналия. Специалистите дори смятат, че се задава нова "турбо" ера в Ф1. За пореден път Гран При на Австралия ще открие надпреварата. 21 пилоти ще се борят за световната титла на непобедимия германец Себастиян Фетел в общо 19 състезания.

Преди първия старт в Мелбърн обаче всички очи в света на автомобилния спорт все още са насочени към болницата в Гренобъл. Там легендата във Ф1 Михаел Шумахер все още се бори за живота си след тежкото падане на ски в края на миналата година. Германецът продължава да е в изкуствена кома, а новините не са много добри.
Всеки един пилот вече изказа подкрепата си към 7-кратния световен шампион. Бившият съотборник на германеца във "Ферари" Фелипе Маса ще сложи специална каска за него на пистата в Мелбърн. Бразилецът ще се състезава с инициали "MS". "Моля се за него всеки ден. Надяваме се всичко да се оправи и той да се върне сред нас. Случилото се беше жалко. Той е на каската ми и ще продължавам да се моля и да тая надежда, че нещата ще се подобрят и той ще се върне", каза Маса.


Президентът на ФИА Жан Тод заяви, че следи ситуацията с Пилето всеки ден. "Продължаваме да имаме големи надежди за Михаел. Той е страхотен човек, велик шампион и се надявам скоро да се върне при нас", каза Тод. Люис Хамилтън също говори за Михаел по време на брифинга си. "Той е боец. В такива моменти се вижда кой е силен, а Михаел определено е такъв. Вярвам, че скоро ще дойде сред зрителите на някое състезание", заяви Хамилтън.
Естествено и световният шампион Себастиян Фетел не подмина ситуацията с Шуми. "Надявам се той да се оправи. В такива моменти ми се иска да мога да направя нещо. За съжаление не мога да направя нищо, освен да се концентрирам върху началото на сезона, както ще направят и останалите пилоти. Михаел много би се зарадвал сезонът да протече в здрава битка, както винаги е било", обяви Фетел.


Прогнозите обаче не са много обнадеждаващи за най-младия световен шампион. Новият му болид, който се казва "Сузи", се представи плачевно на тестовете преди сезона. Дори техническият директор Адриан Нюуи призна, че шансът Фетел да вземе отново световната титла не са особено розови. "Ред Бул" имаше проблеми основно със задвижващата система на "Рено" и отделно с нейното охлаждане, породено от конструкцията на новия RB10. Тимът направи едва 320 обиколки по време на предсезонните тестове - 3 пъти по-малко спрямо конкурентите.


Повечето специалисти смятат, че "Ред Бул" ще сдадат короната при конструктурите на "Мерцедес". Според анализатора на "Аутоспорт" Джонатан Ноубъл Люис Хамилтън и Нико Розберг бързо ще отвеят конкуренцията. "Възможно е през сезона отново да има доминация на един отбор - "Мерцедес", както беше миналата година. Единствената разлика с "Ред Бул" е, че в този отбор няма изявен лидер какъвто е Фетел. Предстои да видим", пише Ноубъл.

Фотосесия ядоса Кими

Новият пилот на "Ферари" Кими Райконен се изнерви доста по време на фотосесията за новия сезон във Формула 1. "Защо трябва да съм тук", написа финландецът в "Туитър", докато чакаше фотографите да настроят обективите си. Райконен, който не е отказал автограф, откакто е в Мелбърн, отсвири всички негови фенове след фотосесията. "Надявам се на подиум в Австралия", каза Кими, който спечели старта в Мелбърн миналата година. "Картината ще е по-ясна след няколко старта, сега няма смисъл да гадая кой къде ще завърши в края на сезона", добави Райконен.

Себ: Не съм ученик, че да бягам от час


Световният шампион във Формула 1 Себастиян Фетел реагира с насмешка твърденията, че ще премине в "Мерцедес". В четвъртък вечерта "Билд" гръмна, че германецът ще бяга от "Ред Бул", заради слабите резултати на болида му. "Аз не съм ученик, че да бягам от час", отговори Фетел на тези твърдения. "Ако си в училище и готвиш проект 3 месеца, както е в нашия случай, защо да бягам точно преди презентирането му", добави световният шампион. Някои сайтове твърдят, че има и втора причина Фетел да иска да смени заради скандал с шефа Кристиян Хорнер.

Промени в правилника

Началото на "турбоерата" във Формула 1 идва с няколко, но важни промени в правилника:

- Състезателен лиценз на пилот ще се отнема за едно състезание при сбор от 12 наказателни точки

- За финалното състезание ще се дават точки в двоен размер на пилотите, класирали се в топ 10.

- Пилотът, спечелил най-много квалификации през сезона, ще получи специален трофей. Ако има двама или повече пилоти с еднакъв брой полпозишъни, ще се гледат вторите места и т.н.

- Отборите получават възможността да работят с повече от един пилот на болид в петъчните тренировки.

- Пилотите сами могат да избират номерата на болидите си. Номер едно остава задължителен само за световния шампион Себастиян Фетел.

- ФИА разреши четири двудневни допълнителни теста по време на състезателния сезон. Изпитанията ще се проведат в Бахрейн през април, Испания през май, Великобритания през юли и Абу Даби през ноември.

- По-строги наказания за инциденти при излизане от бокса. В свободните тренировки стюардите ще имат право да налагат колкото решат за нужно места назад наказание за квалификацията. По време на състезание санкцията е 10 места за следващия старт.

- Пилотите ще имат право да ползват 5 двигателя за целия сезон.

- Всеки пилот има право да ползва 6 скоростни кутии за сезона преди налагане на наказание. Ако пилот не завърши състезание, има право на смяна на скоростна кутия без наказание.

- Максималното количество гориво на болид за състезание е ограничено до 100.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе