Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Министри бранят чиновниците си

Министри бранят чиновниците си

София. За да бъдат осигурени повече пари за бизнеса, бедните, здравето и образованието от Министерството на финансите поискаха средствата за ведомствата да бъдат намалени поне с 10%.

До вчера обаче редица министри все още не бяха предали разчетите си за 2014 г. заедно с предложенията си за свиване на щатните бройки на ведомствата, въпреки че крайният срок за това бе 14 октомври. Вчера изтече и срокът министерствата да предадат във финансовото ведомство програмни варианти на бюджетите си, от които да се вижда за какви политики искат да харчат пари. "В рамките на намалени бюджети всеки трябва да реализира приоритетите си", коментира вицепремиерът Даниела Бобева след заседанието на кабинета вчера.


Междувременно вчера стана ясно още, че кабинетът ще разчита на допълнителни приходи от ДДС и акцизи за бюджет 2014 г., с които да се увеличат парите за пенсионерите и социално слабите. Приходната част в новия бюджет ще бъде увеличена с 1% от БВП в сравнение с 2013 г. Това означава, че ще има допълнително поне 800 млн. лв., с които ще може да бъдат разпределени за бизнеса и нуждаещите се българи. Само за пенсии парите например ще бъдат увеличени от предвидените за настоящата година 7,87 млрд. лв. на поне 8,1 млрд. лв. за 2014 г. От ДДС и акцизи ще дойдат една трета от всички приходи в бюджета за 2014 г. Като основният източник на допълнителните пари ще е ДДС. Това ще стане по няколко направления, обясниха депутати. От една страна, се очаква ръст на потреблението с близо 1,8%, както и нарастване на инвестициите. От друга страна, се предвиждат сериозни мерки за затягане на контрола върху сделките с рискови стоки. Ще бъде въведено обратно начисляване на ДДС върху сделките със зърно и технически култури. Ще се въведе и мобилен контрол върху вноса и движението във вътрешността на страната на рискови за хазната стоки като зарзават, строителни материали и др. За целта дори ще се поставят пломби с GPS върху камионите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе