Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ДПС: Вицепремиер и министър от ОП са в корупционна схема за даване на българско гражданство

ДПС: Вицепремиер и министър от ОП са в корупционна схема за даване на българско гражданство

Настояваме за съзадаването на анкетна комисия в парламента, която да разследва факти и обстоятелства изнесени в чужди и български медии по повод корупционни схеми при издаването на българско гражданство.

Това обяви на брифинг в Народното събрание депутатът от ДПС Йордан Цонев.

"Вчера стана ясно, че 114 лица, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство и съответно са станали граждани и на ЕС. Темата е от изключителна важност за националната сигурност на страната и за членството ни в шенгенското пространство.

Този скандал минира присъединяването ни към Шенген. Трябва да стане ясно кои български институции и политици са участвали в тази корупционна схема. От публикации в западния печат става ясно, че най-малко един министър и вицепремиер от националистите са участвали в тази престъпна схема. Трябва да изтрием това петно от имиджа на България. Това е наше задължение", категоричен беше той.

"Знаете, че за създаването на анкетна комисия са необходими 48 гласа. Ние нямаме тези гласове и ще потърсим подкрепа първо от опозицията в лицето на БСП. Ако не я получим, ще потърсим съдействие от управляващите. Аз мисля, че и ГЕРБ трябва да се включат в тази инициатива и да ни подкрепят. Истината трябва да излезе наяве, още повече, че вчера вицепрезидентът Илияна Йотова е обявила, че спира да издава укази за българско гражданство, докато не стане ясно какво се случва", разкри Цонев.

Чувствителни сме на темата корупция. Всеки ще си понесе отговорността, заяви в кулоарите на парламента председателят на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров.

Той коментира твърденията на ДПС, че вицепремиер и министър от ОП са участвали в корупционна схема за издаване на българско гражданство и поискаха създаване на анкетна комисия, която да разследва случая. "Не сме против създаването на такава комисия, но от ДПС трябва да дадат повече данни. Не може така без конкретни факти да се взимат решения. Нека да ни предоставят повече информация относно твърденията си", обяви Сидеров.

Епицентър.бг припомня, че през февруари 2017 година разследване на Валя Ахчиева по БНТ разкри, че сме дали гражданство на 114 престъпници, самоопределили се като българи

"Всеки петък пред хотел Рила в София пристигат бусове с македонци и албанци, които съвсем организирано попълват и подават заявления за гражданство
Докато патриотите се разправят в Ганкиното кафене за съдбата на едно семейство, избягало от войната в Сирия в Елин Пелин, великата ни Българска държава раздава паспорти на конвейер.

Но не на бежанци, а на престъпници. На доказани престъпници с влезли в сила присъди, които са издирвани от Интерпол. Наркотрафиканти, сводници, контрабандисти, крадци, изнасилвачи -ето такива хора зорлем сме направили българи", разкрива Ахчиева.

Разследване ѝ проследява каналите, по които едни 114 души, „самоопределили се" като българи получават документи и по този начин избягват правосъдието в своите страни.

Още през 2014 г. проверки на Върховната административна прокуратура установяват нарушения в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Става ясно, че се раздават документи за български граждани без удостоверения, които да доказват, че те са българи. Намерени са фалшиви документи, няма и правилник за прилагане на закона. Констатациите на прокуратурата се потвърждават и през 2016г.

Разследването показва, че лица от различни държави представят в Министерството на правосъдието удостоверения с български произход, издадени от Държавната агенция за българите в чужбина, която се контролира от хора на ВМРО.

Чуждите граждани само декларират, че имат българско самосъзнание и показват удостоверение от някакава неправителствена организация в чужда държава, в която пише, че молителят бил имал поне един роднина българин. Това всъщност е облекчената процедура по Закона за българско гражданство- в нея превес над закона взема декларираното самосъзнание

Всеки петък пред хотел „Рила" в София пристигат бусове с македонци и албанци, които съвсем организирано попълват и подават заявления за българско гражданство. Това е един своеобразен канал за натурализиране на българи, които не са българи.

Ахчиева дава пример с Кадрие Ризова от Битоля, която е подала заявление, че иска българско гражданство. В интервюто пред нашия консул в Македония на въпрос каква е нейната народност, тя отговаря, че е циганка-мосюлманка. Само че в заявлението й пред нашето правосъдно министерство Кадрие е попълнила, че е българка.

Шефът на ДАБЧ Борис Вангелов не може да отговори на това противоречие.

Стотици чужденци са получили гражданство по този начин, в това число и престъпници. Според документи на международните служби за сигурност редица македонци и албанци са взели гражданство точно в момент, в който са били издирвани от Интерпол или вече са имали присъди.

Това е едно изопачено прилагане на закона – вместо на истинските българи, даваме гражданство на обикновени престъпници, констатира Ахчиева.

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че няма да подписва укази за придобиване на българско гражданство от чужди граждани, докато специална комисия от експерти не потвърди истинността на представените документи за българския им произход.

Според справка на Министерството на правосъдието, цитирана от worldbg.eu, за последните 15 години общо

116 222 чужденци са получили българско гражданство

113 647 от тях са го взели на основание „произход", а 2575 -„обща натурализация". Кандидатствалите са над 185 000 чужденци.

Повече от половината – близо 60 000 души, получили български паспорти, са македонци. Около 30 000 са новите българи от Молдова, 6000 са украинците, 5400 са сърбите. След тях са руснаците (5194 души) и израелците (3840).

Албанците, които са получили бг гражданство през периода са 2192, а турците, сдобили се с наш паспорт – 622-ма.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе