Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Финансовият министър е готов да дебатира за независимостта на обществените медии

Финансовият министър е готов да дебатира за независимостта на обществените медии

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи по време на парламентарния контрол, че е готов на дебат за търсене на нови възможности, с които да се гарантира по-голяма независимост на обществените медии.

Готови сме да участваме във всеки дебат, който би гарантирал по-голяма независимост на обществените медии. Темата с либерализирането на рекламата по националните медии не е нова за правителството, изтъкна Горанов и напомни, че финансовото министерство през 2005 г. е направило подобно предложение през проектобюджета за 2006 г., което обаче е било отменено. Горанов заяви, че реформата в обществените медии и поставянето на лимит на националните БНР и БНТ да могат да рекламират е изиграло ролята си в прехода от монопол на държавните медии към демонополизация и излизането на медийния пазар на огромен брой търговски субекти, които сега работят под лиценз от СЕМ.

Финансовият министър обаче подчерта, че няма да е лесно изцяло субсидията от държавния бюджет да бъде заменена с такси, събирани на друг принцип. Той напомни, че общият размер на субсидията за двете медии е около 120 млн. лева. Такъв ресурс, ако тръгне да се събира през такси, начислявани на база на електромер, което по думите на министъра е неработещо, или по друг начин, ще означава значителен допълнителен ресурс да се изземе от потребителите на такава услуга и да отпадне необходимостта от това финансиране от бюджета, коментира Горанов.

Министърът каза, че може да се търси съгласие по темите, свързани с таксите, които се събират от сегашните търговски операторите по начина, по който обществените отношения в момента са уредени в сектора. Другата консенсусна тема е свързана с това доколко да се даде възможност на държавните медии да имат по-голям пазар по отношение на рекламата, каза министърът, като отбеляза, че последните години рекламният пазар се пренася в интернет пространството.

Ключовото за този дебат ще бъде какви нови очаквания се възлагат към междинното управленско звено - УС на Фонд "Радио и телевизия", с които ще се увеличи качеството на националните медии и те ще бъдат под по-малко подозрение, че обслужват едни или други силни на деня, каза министърът на финансите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе