Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Миков изгони депутат от ГЕРБ от залата

Миков изгони депутат от ГЕРБ от залата

София. Председателят на парламента Михаил Миков изгони от заседанието депутата от ГЕРБ Георги Андонов. Народните представители разискват предложенията за ръководство и състав на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Андонов възрази от мястото си по повод изказването на Десислав Чуколов от „Атака", в което националистът използва презрителни и неуважителни епитети по адрес на президента Росен Плевнелиев. Депутатите от ГЕРБ реагираха на тона му, но неговото изказване продължи, а Георги Андонов бе отстранен от пленарната зала. Изказването на Чуколов бе част от дебата около избора на ръководство на ЦИК. Чуколов от името на ПГ на "Атака" направи предложение ГЕРБ да нямат представители в ръководството на ЦИК и да се ограничат правомощията на президента.

Квотното разпределение на постовете в ЦИК между партиите е главният предмет на обсъждане на депутатите. 

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева заяви: „Съотношението между членовете на ЦИК трябва да бъде такова, каквото е между политическите сили, като се изключи ръководството. 17, а не 13 са членовете на ЦИК, които се излъчват от парламентарно представените партии, защото се включва ръководството". Димитър Лазаров от ГЕРБ добави: „Изборният комикс на БСП вече показва своите недостатъци. Това е резултат от приемането в 12:01 часа, в последния момент".

Депутатът от Коалиция за България и главно действащо лице в създаването на новия Изборен кодекс Мая Манолова попита: „Какво мислят да правят членовете на ГЕРБ в ЦИК, че спорят за един член? Каква е тази баталия? Президентът назначава членовете в ЦИК извън тези в ръководството, а не включително. За първи път има два органа, които се произнасят по състава на ЦИК – парламентът и президентът. Съотношението, което трябва да спазва президентът, е по отношение на членовете, които той назначава. Това е ясно и разбираемо за всеки не-юрист, както и за всяко дете", заяви Манолова. „В основната на думата комикс не е комедия, а движещи се картинки, в случая движещи се картинки на депутати от ГЕРБ", продължи зам.-председателят на НС.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов каза: „Става дума за простото тройно правило, не знам в кой клас се учи, съгласно което можете да пресметнете за ГЕРБ например колко прави 39% от 13. Става дума за 5 души, а за ДПС – 15% от 13".

През повечето време представителите на парламентарните групи си разменяха обвинения, нападки и иронични сравнения с елементи от "Под игото". 

След почивката от 11 ч. заседанието продължава.

Народните представители посрещнаха с аплодисменти Стефан Данаилов, който се завърна в парламента след тежко боледуване.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе