Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Михов: Неприемливо е да ни охраняват от чужди сили

Михов: Неприемливо е да ни охраняват от чужди сили

Като тревожна, но не драматична тема определи ген. Михо Михов, председател на комисията по отбрана в Народното събрание, новината за предложените от Министерството на отбраната промени в закона, които ще позволят осъществяването на функцията „еърполисинг".

Вчера зам. – министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев обяви, че промените са необходими заради укрепването на сигурността на Югоизточния фланг на НАТО.

Пред Нова телевизия ген. Михов обясни, че има подготвен законопроект в Министерство на отбраната и започва обществено обсъждане. „За в бъдеще, ако бъдат внесени промените, въздушното пространство на България ще може да се охранява не само от Българската армия, но и съвместно със съюзни сили. Законът се нуждае от детайлно изчистване", каза още ген. Михов. Той обясни, че проектът на този етап е в много суров вид и предстои изчистването му в детайли.

„Стряскащото" в проекта, според ген. Михов, е частта в него, която цели да регламентира „преминаването и пребиваването на съюзни чужди сили на територията на Р България". Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание коментира, че това е неприемливо и нашата 100-годишна авиация може и трябва да осигури самостоятелно охраната на въздушното пространство.

Другата предвидена промяна в закона е, че се дава право, освен на Българската армия, но и на съюзните сили да използват бойни средства. „Но не бива да натрапваме на нашия народ, че се отказваме от собствената си авиация", коментира ген. Михов и отново каза, че проектът е в много начален вариант и тепърва предстои да мине през всички процедури.

Ген. Михов коментира и темата за ремонта на самолетите МИГ 29. Той обясни, че не е разговарял с Русия. „Никой не е против да усилим източния фланг на НАТО. Нека проверките на прокуратурата продължат и да установят дали има заинтересовани лица от ремонтите на МИГ-овете ни. Нека преговорите ни с Полша да са успешни. Но българското правителство трябва да признае ремонта, за да са спокойни пилотите ни, другото са интриги", каза ген. Михов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе