Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Михайлова: Няма да отменяме мораториума за шистов газ

Михайлова: Няма да отменяме мораториума за шистов газ

София. "Никой няма намерение да отменя мораториума върху проучвания за наличие на шистов газ чрез технологията на фракинга", заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в ефира на Дарик радио. Освен това в българското законодателство е уредено, че дори и да има проучване от подобен характер, то трябва да стане след оценка за въздействие на околната среда, а това е най-тежката процедура, допълни тя.

Изграждането на газопровода „Южен поток" няма да създаде екологични проблеми в страната, ако инвеститорът спази всички мерки и препоръки в доклада по ОВОС, заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. В предаването „Седмицата" на Дарик радио тя посочи, че окончателната екологична оценка на теренната част на проекта е направена в края на м. август, след като са минали 27 обществени обсъждания в населените места по трасето на газопровода. „Докладът съдържа 49 мерки и 56 препоръки, задължителни за изпълнение от инвеститора, които включват както изготвяне на специални планове за рекултивация на терените, така и защита на археологични обекти и превантивни дейности за опазване на човешкото здраве", каза министър Михайлова като подчерта, че спазването на тези мерки и препоръки е част от инвестиционния проект, т.е. те ще наложат промяна в първоначално представения план за реализация на обекта. Министърът съобщи още, че предстои изготвянето на екооценка на втората част на проекта, която се отнася до морската част на газопровода. Тя каза, че в момента има неправителствени организации, които обжалват оценката за въздействие на околната среда, заради опасението, че помпената станция, която ще е в близост до Варна, ще е много шумна. Министърът на околната среда увери, че „Тихият кът" ще остане тих". "Тихият кът" се нарича централната улица в местността.

Михайлова съобщи, че вече е издадена оценка за въздействието на околната среда по извеждането от експлоатация на затворените блокове на АЕЦ „Козлодуй". Особеното в случая е, че при изготвянето й се е работило в тясно сътрудничество с експерти от Румъния и Австрия – страни, които са проявили заинтересованост от процеса.

Решението на правителството да създаде работна група за разглеждане на проекта „Дестинация Рила" Искра Михайлова определи като възможност да се прецени какви са шансовете му за реализация. „При всички положения позицията на МОСВ ще бъде за опазване на биоразнообразието. Национален парк „Рила" е едно от най-големите богатства на България", каза тя.

Министър Михайлова се обяви и за дебат между всички засегнати от елементите на проекта за втори лифт край Банско и изготвяне на нови планове за управление на националните паркове. „Те трябва да са модерни, динамични планове, които да отчитат туризма, животновъдството, поминъка, опазването на природата", посочи министърът и припомни, че сегашните планове са отпреди 10 г., което е дълъг срок. „Ако успеем да се включим в процедурите по оперативна програма „Околна среда", ще сме готови с тях в началото на 2015 г. Това е абсолютно възможен хоризонт. Алтернативата е актуализация на съществуващите планове с включване на елементи на парче", коментира тя.

Коментирайки казуса „Калиакра", заради който България е в наказателна процедура, министър Михайлова каза, че едно от първите неща, които е чула от еврокомисаря по околна среда Поточник, е че в Брюксел липсва доверие по отношение на институциите у нас – непрекъснато са поемани ангажименти, които след това не са изпълнявани. Тя изрази надежда страната ни да не бъде осъдена по случая заради предприетите вече мерки – разширяване на зоната „Калиакра", създаване на нова компенсаторна зона „Било", издадена заповед за забрана на строителството на територията на разширената зона, изработване на план за управление на зоната по Натура 2000. „През септември комисар Поточник ми каза: „Сега виждам светлина в тунела", сподели министърът на околната среда и водите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе