Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов и Заев: Договорът за приятелство между София и Скопие стана на година

Борисов и Заев: Договорът за приятелство между София и Скопие стана на година

Само година след като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, вече се усеща позитивен резултат за двустранните ни отношения. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Република Македония Зоран Заев в Благоевград, където двамата отбелязват съвместно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Съобщението е на правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов е изразил удовлетворение от новия дух на сътрудничество, който се е настанил трайно в отношенията между България и Република Македония, след подписването на договора. По думите му вече са налице положителни ефекти по отношение на търговията, стокообмена и туристопотока между двете страни.

По време на срещата е обсъдено също така състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Република Македония, възможностите за подобряване на работата им и за откриването на нови.
Договорът ни за добросъседство с Македония и преговорите за името й с Гърция дадоха на съседката ни дата за преговори за ЕС и покана за НАТО, каза по-късно Борисов на официалната церемония по време на честването на Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград.

Борисов, че миналата година българското и македонското правителство са успели да подпишат Договора за добросъседство между двете държави. „Не вярвахме и ние, че ще успеем, но проявихме храброст и го подписахме. Нещо, което обикновено пораждаше бой. Не спор – бой. Заедно с колегата Заев и неговия кабинет миналата година отидохме в Скопие на гроба на нашия светец и герой Гоце Делчев. Сега Зоран Заев с неговите колеги е тук да се поклони и да сложим венците пред паметника му. Заедно бяхме на 24 май в Рим. Почетохме заедно светите ни братя апостоли Кирил и Методий. Положихме огромна, макар и тиха дипломация", каза премиерът. Той поздрави гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския си колега Зоран Заев, че един десетилетен спор за името на Македония е преодолян. „И се надяваме да завърши", коментира Борисов.

„На тази историческа дата надминахме разликите. Определихме договора като точка за общото ни бъдеще. Няма по-голяма символика от това, младите македонци и българи показаха висока историческа отговорност", обяви македонският премиер Зоран Заев.

„Изпращаме силно послание към региона и към света, че така се гради приятелство и добросъседство, така се развива сътрудничество, така се мисли за националния, регионалния и общия мир, така се осигурява стабилност", коментира Зоран Заев.

„Сграбчихме момента, който отвори перспективи, значими за двустранните ни отношения, за европейската интеграция на Македония и за стабилността и просперитета на целия ни регион", посочи той.

„Днес тук пред паметника на великана и революционер Гоце Делчев, който преди повече от един век знаеше, че ще утрешната зора ще дойде и за нас, сред сегашните и бъдещите поколения отбелязваме 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. Изразявам силна благодарност към България, че мога да бъда част от тази светиня", каза още Зоран Заев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе