Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Премиерът Борисов: Ще направим обмен между учители и ученици от България и Финландия

Премиерът Борисов: Ще направим обмен между учители и ученици от България и Финландия

Ще направим обмен между учители и ученици от България и Финландия. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който се срещна с министър-председателя на Република Финландия Юха Сипила, предаде агенция „Фокус".

"Знаете, че близо 1000 финландски войници са се били за освобождението на България", припомни Борисов. Той обяви, че с финландския му колега са обсъждали теми като туризъм, образование, енергетика и сигурност. По думите му България и Финландия са модел за опазване на външните граници на ЕС, благодарение на политическата си воля, силната гранична полиция и споразуменията с трети страни да работят за гарантиране на сигурността.

„Финландия отдавна е инвестирала в България в експертен потенциал", отчете той. „По молба на кмета на Бургас и на преподаватели от нашето училище по изкуствен интелект и иновации в Бургас, тъй като най-силният университет и най-добрата образователна система са тук във Финландия, лично премиерът Юха пое ангажимент да направим обмен между ученици и преподаватели с нашето училище в Бургас.

Преди година нашия министър на образованието беше тук, запозна се с тяхната образователна система и в момента ние правим същото. Пое се ангажимент, че ако тръгне добре, след това вече ще имаме нов обмен и може и с други училища в последствие да го направим, но така или иначе за първото сме си стиснали ръцете", обясни премиерът Борисов.

„Следващата тема – близо двойно увеличение на финландските туристи в България. Надявам се в следващите няколко месеца да дойде да посети България, обещал съм и до Пловдив да го заведа – Европейска столица на културата", допълни българският министър-председател.

По отношение на енергетиката, той посочи: „Отделихме много време за финландския модел с използването на руски реактори в ядрената енергетика. С колегата имаме план как максимално да се опитаме да си помагаме в експертизата в тази сфера с Финландия".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе