Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Местан: ДПС губи не политически, а служебно

Местан: ДПС губи не политически, а служебно

ДПС ще е на второто място, ако не се купуват гласове, смята той

- Другите партии  да разграничат вота доблестно

- Провалиха се плановете на опонентите ни за измитане на ДПС

- Политическият мегдан е отворен

- Купуват се гласове от потенциалните избиратели на ДПС

"Некоректно е вотът на ДПС да се сравнява с предишните парламентарни избори. ДПС губи с 150 хил. гласа обективно не политически, а служебно на местен вот в сравнение с парламентарните избори". Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция часове след резултатите на местния вот.

"Хората обективно са лишени от правото си на глас заради уседналостта, това е едно ограничение", ясен бе Местан.

„Нашите избиратели в чужбина и вътрешността на страната обективно са лишени от право на глас. Само в България уседналостта е въведена така, че лишава гражданите от право на глас. Само в България уседналостта беше измислена, за да се удари ДПС. От тази гледна точка вотът за ДПС като общ брой гласове следва да се сравнява с вота на ДПС на други местни избори, този резултат е около вота, който получихме около 2011 г. Политически той е много по-висок, независимо, че формално числата говорят друго", каза той.

Той обясни, че по официална информация от ЦИК 2 833 000 действителни бюлетини се разпределят по партийни листи както следва: ГЕРБ 871 хил. гласа, БСП 287 хил. гласа, ДПС 267 хил. гласа, РБ- 169 хил. гласа, Атака 52 хил. , ВМРО- 40 хил. БДЦ- 49 хил., АБВ 60 хил., други- 978 хил.

Към "други" ДПС имат близо 35 хил. гласа, поясни Местан. "Както виждате съвършено конкретно и скромно не добавих тези гласове към ДПС, като имаме най-голямо основание за това", каза още той.

Местан призова другите партии като отчитат резултатите си, да разграничат вота доблестно от множеството местни коалиции, образувани на местно ниво.

По този резултат ДПС е на трета позиция, отчете лидерът на ДПС и продължи: Изводите ще ги оставя на вас. Казвам фактите, другото е замяна на желаното с реалното.

"Аз предлагам да се спрем на 4 безспорни критерия, по които се оценява представянето на една или друга политическа сила. Никой няма да оспори, че критерий на критериите е броят получена и гласове. Вторият критерий е броят спечелилите кметове на общини. Защо поставям акцент? Ако се има предвид широките коалиции, с които са избрани кметовете, стигнахме до трагикомични ситуации, които ще коментирам малко по-късно", посочи Местан. По думите му, трети безспорен критерий е броят общински съветници, отново реализирани със съответната партийна листа. "Четвъртият критерий е броят кметове на кметства. Трите елемента на местната власт са кметът, броят общинските съветници и броят на кметовете на кметства", коментира Местан. 

Новата кауза на ДПС е да върне политиката към морално-идейните основи, зарече се Местан обеща по-голяма информативна кампания при следващите избори.

Предварително поставените резултати на политическите ни опоненти за измитане и изчегъркане на ДПС, категорично се провалиха, смята Местан.

Имаме и неуспехи в тази кампания, призна лидерът на партията. Загубихме Гърмен, Исперих, но нашата сила е и това, че можем да изричаме и неуспехите си и можем да разчитаме предварителните резултати, които ни дават избирателите ни. Тези резултати, продължи той.

По думите му резултатите разбиват на пух и прах мита за вързания избирател на ДПС. Той е много взискателен, ясен бе Местан и подчерта, че политическия мегдан е отворен, няма запазени територии за нито една партия.

Той отново призова да се четат фактите и числата, да се види какво казват те, защото в противен случай се прави опит за преднамерен прочит, замяна на реалното с желаното.

Лидерът на ДПС отчете като успех, че партията има общински съветници в общини, в които досега не са имали представител и даде пример с Видин, Берковица, Вършец, Монтана, Стрелча, Враца, Оряхово, Мездра, Бяла, Слатина, Роман, Свищов, Елена, Сухиндол, Перущица, Кюстендил, Мъглиж, Даскалово, Гълъбово и др. Това по думите му е знак за безспорно разширяване на географията на ДПС с участие в местните парламенти.

Никой не може да уличи ДПС в купуване на гласове, ясен бе лидерът на партията. "Това е най-големия ужас на партията. ДПС ще има резултат, в който няма да постави под въпрос второто място, ако не се купуват гласове. Купуват се гласове от потенциалните избиратели на ДПС", каза той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе