Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Мавродиев: Борисов е жестоко подведен

Мавродиев: Борисов е жестоко подведен

 

Изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев даде интервю пред Цветанка Ризова, като заяви, че иска „да бъде кристално ясно какво е свършила Българската банка на развитие“ в рамките на неговия мандат.

Изказването му стана часове след като премиерът Борисов поиска да бъде сменено цялото ръководство на банката заради  заем от 75 милиона лева, даден на фирма, която изкупува лоши кредити. Сделката бе огласена в „Капитал“ с тезата, че се дават пари на колекторска фирма и то без обезпечения. Вчера сделката бе публично коментирана от вицепремиера Томислав Дончев след въпрос, зададен от журналист в телевизия „Европа“. Възмутен съм, каза Дончев, а днес сутринта същото каза и премиерът.

Мавродиев вчера потвърди, че сумата е отпусната за вкарването на ликвидност в две банки, което ще позволи на кредитните институции да могат да увеличат кредитирането за граждани и фирми посредством изчистване на портфейлите.    

Днес Мавродиев заяви ,че от група медии се разпространяват огромни фалшиви новини. Публична тайна е, че най-големият враг на банкера е един от менторите на умните и красивите - Иво Прокопиев, който отдавна иска главата на шефа на ББР.

Преди години Мавродиев, като шеф на Комисията по финансов надзор, даде първия сигнал за кражба при продажбата на миноритарните акции на електроразпределителното дружество EVN и при приватизацията на „Каолин“. И двете сделки са свързани с фирми на медийния бос, който пък скоро се озова с напълно блокирани сметки, запорирани имоти и яхта. Допреди дни се жалваше, че семейството му няма стотинка, защото банките са блокирани дори заплатите им, но сега вече може да се успокои – на крачка е да си има цяла банка, ликува градската десница. И вече готви списъци за фирми, които новиятт шеф на банката ще одобрява за техни хора.

„Убеден съм, че премиерът е бил сериозно подведен от анализи, които са му предоставени и поради факта, че материята е сложна, не е имал време в тази сложна обстановка да стигне до детайлите“, каза още Мавродиев.

„Искам всички да разберат, че банката не е извършила нищо нередно по конкретната сделка, по която бяхме обвинени. Не е справедливо към екипа на банката", добави Мавродиев. Според него тезата, че сделката за 75 млн. лева не е обезпечена, е фалшива и лъжлива.

Досегашният шеф на ББР заяви, че като учредител на ГЕРБ остава лоялен към партията и Борисов, готов е да даде оставка и да поеме пълната отговорнос. Мавродиев обаче призова премиера да не сменя целия екип, защото това са професионалисти, които са доказали експертността си.

Една от мерките на правителството за стимули за бизнеса предвижда отпускането на 700 милиона лева към ББР, които да инжектират ликвидност в банките в ситуацията на извънредно положение и открочване на задълженията на граждани и фирми. Цялостната промяна в екипа със сигурност ще забави във времето старта на тази мярка и ще акумулира допълнително напрежение.   

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе