Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Маратон "София" с ново голямо признание

Маратон

Маратон "София" ще важи за Балканско първенство през 2016-а и ще събере най-добрите атлети на полуострова, стана ясно на днешната пресконференция дадена от организаторите на най-мащабното събитие в столицата.

"Леката атлетика е в основата на всички спортове, а маратонското бягане е сред най-големите предизвикателства от всички дисциплини," заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. „От следващата година разширяваме броя на маратоните в България – ще има състезания в Стара Загора и Варна, като за най-добрите и в трите бягания са предвидени специални награди," каза министърът, като после лично връчи плакет на Анатоли Илиев, за това, че вече 25 години е в основата на организирането на Софийския маратон и за това, че състезанието се запази и надгради през годините.
Председателят на Организационния комитет на кампанията София – Европейска столица на спорта Елен Герджиков заяви, че Софийският маратон е емблематичен за града и че Общината прави всичко възможно да предостави повече възможности всеки да бъде по-активен, да има по-динамичен и здравословен начин на живот. Следваме една много амбициозна програма като Европейска столица на спорта. Тя има за приоритет масовия спорт и спомага за подобряване спортната структура на София," каза Герджиков.

"За първи път в историята София ще е домакин на маратон, който е валиден за Балканския шампионат, заяви президентът на БФЛА и Асоциацията на балканските атлетически федераци Добромир Карамаринов. - Това е още една отлична оценка за организаторите на Маратон "София". София заслужава много скоро трасето на маратона да бъде сертифицирано и на него да могат да се покриват нормативи както за световно първенство, така и за олимпиада". Карамаринов връчи на Анатоли Илиев и официалния знак на Балканския маратон през 2016-а, на който столицата ни ще е домакин.

XXXII-рия Маратон на София е част от годишната програма на кампанията „София - Eвропейска столица на спорта 2018". Откриването е на 04 октомври, от 9.30 ч., пред Национален стадион „Васил Левски". В 9.45 ще бъден дадено началото на масовия старт, а в 10.00 ч. ще потеглят участниците в останалите дистанции, сред които и в класическата на 42.195 км. Наградният фонд тази година е 40 000 лв., от които 30 000 под формата на парични и 10 000 на предметни награди.
Пет дни преди старта интересът към маратона продължава да е голям. До момента има регистрирани онлайн в сайта marathonsofia.com 310 бегачи в класическата дисциплина от 42.195 км, 400 състезатели на 20 км, 380 на 8.4 км.

Записванията продължават и до неделя се очаква броят на участниците да надхвърли 3000 души. До момента заявки за участие са подали атлети от 24 държави. Африка ще бъде представена от 12 елитни бегачи. Участниците от този континент са от Етиопия, Кения, Уганда и Мароко. Отделно ще има бегачи от Южна и Северна Америка, Австралия и Азия. Очакват се над 350 атлети от чужбина на събитието, каза представителят на организаторите Даниел Дуков, бивш изтъкнат наш мартонец.
От българите е потвърдено участието на в полумаратона на Йоло Николов, Милица Мирчева и европейския шампион до 23 г. на стипълчейз Митко Ценов, а Силвия Дънекова ще стартира в класическото маратонско бягане.

„Като партньор, Българският олимпийски комитет винаги се е стремял да подобрява нивото на състезанието, което е част от най-важните събития на столицата. Домакинството на Балканското първенство през следващата година е доказателство за това," заяви Белчо Горанов, генерален секретар на БОК.

Тази година маратон "София" ще бъде обвързан и с благотворителна кауза. Бензиностанции ЕКО ще дарят по 5лв. за всеки стартирал участник в маратона на центъра за деца с аутизъм „Тацитус".

Трасето минава по едни от най-красивите и зелени улици и булеварди на столицата – от Националния стадион по бул. Евлоги Георгиев покрай реката, после обикаля НДК и по бул. Витоша достига до Южния парк, след което по бул. Петко Каравелов отново се включва по Евлоги Георгиев до старт-финала. Голяма част от маршрута е във и покрай парковете на София, очаква се участниците в бяганията да бъдат приветствани от много столичани и гости на столицата.

За втора поредна година целият маратон ще бъде предаван пряко по БНТ. Много статистика, карта с трасетата, подробна информация и снимки от предишните издания ще намерите в официалния сайт на маратона на адрес www.marathonsofia.com.

Маратон София 2015 е част от официалните събития в програмата на София – Европейска столица на спорта през 2018 г. Все още желаещите могат да се запишат за участие на следния линк: http://marathonsofia.com/?page_id=2916. Регистрация ще продължи на място пред националния стадион „Васил Левски" до самия старт на събитието в неделя сутринта.

фото Илияна Кирилова

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе