Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Манолова: Поздравявам депутатите за промените в ИК

Манолова: Поздравявам депутатите за промените в ИК

Поздравявам депутати за промяната на изборните правила в последния момент. Взетите решения бяха добри. На практика те дадоха възможност на българите зад граница да упражнят своето право на глас. По-добре една грешка да бъде поправена късно, отколкото никога.

Така омбудсманът Мая Манолова коментира пред Нова телевизия промените в Изборния кодекс по отношение на броя на избирателните секции в чужбина.

"Надявам се, че както депутатите проправиха в последния момент тази своя грешка, все ще се намери удобен момент, в който да поправят и друга грешка – дискриминацията между българите, които живеят в Германия, Швейцария и Америка. Те имат еднакви паспорти, а разделянето по признака къде живееш е неприемливо. Готова съм да сезирам отново Конституционния съд, но се надявам депутатите да преосмислят позицията си", заяви Манолова.

Във връзка с това, че ако не гласуваме два пъти на едни и същи избори, ще ни заличат от избирателните списъци, тя коментира, че е изпратила жалба, но все още няма отговор.

„Впечатлението ми е, че и основните партии, и ЦИК направиха всичко възможно, за да неглижират референдума. Като че ли се опитват да повлияят на резултата, да постигнат служебна победа и хората да не разберат същността му. Това не е добре за гражданското общество", заяви още Мая Манолова.

На въпрос има ли сигнали за корпоративен натиск върху избирателите, тя заяви, че все още няма.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе