Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

След малко и Борисов, и Радев няма да имат ход

След малко и Борисов, и Радев няма да имат ход

Райчев: След малко и Борисов, и Радев няма да имат ход

В момента наблюдаваме сблъсък кой е по-силен. Изходът е президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов заедно да определят един човек, на когото и двамата имат доверие. Те все още имат този ход, но искам да ги предупредя - след малко няма да го имат.

Това каза социологът Андрей Райчев пред bTV, заедно с него в студиото бе и политологът Димитър Ганев. Двамата коментираха политическата криза в страната, протетсите с искане за оставка на правителството и инициираните от ГЕРБ промени в Конституцията.

По думите на Райчев е нужен един министър-председател, който да има доверието и на двамата.

"Сега и двамата имат подозрения - Борисов подозира, че Радев иска да му отнеме силово това, което му се полага, а Радев се съмнява, че Борисов иска да манипулира изборите", смята Райчев.

"Вчера се очакваше развръзка, а то се случи завръзка", посочи Андрей Райчев.

Месеци наред сме свидетели на неща, които чупят държавата, обясни той и предупреди, че отиваме към политически сблъсък, който обаче не е между партии, а е държавен. Това стига до крайности, напрежението е изключително голямо - "чупят държавата".

Единствената компромисна позиция в момента е тази на ДПС - оставка и да премиера, на президента - което обаче, според Райчев, е утопия: "То единият няма да си тръгне, та камо ли и двамата."

Андрей Райчев предупреди и че идеята на свикване на Велико народно събрание ще тласне държавата в такъв хаос, от който ще бъде изключително трудно да се излезе.

Според Ганев при този вариант Борисов ще направи сам служебен кабинет, за да се опита да стои на дистанция.

Относно напрежението на протеста снощи и двамата бяха категорични, че всякаква ескалация на страстите между протестиращи и полиция носи само негативи за целта на протеста. Провокациите наливат вода в мелницата на властимащите, според Ганев, който оценява ситуацията като "позиционна война между властта и протестиращите".

Изследванията на общественото мнение и нагласи от август месец показват, че ГЕРБ са загубили периферията си на подкрепа, но пък държат едно много втвърдено ядро. Ако Борисов подаде оставка, рискува да загуби и това, което му е останало, посочи Ганев. Има вариант Борисов да подаде оставка и отново ГЕРБ да си направи служебен кабинет на експертна основа.

Според него категорично няма да има Велико народно събрание без подкрепата на ДПС.  Анализаторът по-скоро е притеснен, че едни избори може и да не разрешат кризата, тъй като предстои сложен фрагментиран парламент с групи, които не разговарят по между си.

Нови избори - добре, но това не означава, че ще има правителство и стабилност, допълни Ганев

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе