Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Увеличиха максималния размер на бюджета за селските райони

Увеличиха максималния размер на бюджета за селските райони

София. Таван от 3 млн. евро ще има за проектите за изграждане на пътища, водоснабдителни мрежи, прекарване на интернет в селата с пари от Програмата за развитие на селските райони. Това е изискване, което и сега се прилага в повечето европейски страни, коментираха от земеделското министерство.

През следващия програмен период 2014-2020 г. се въвежда понятието "малка по размер инфраструктура". Единствено проекти, които отговарят на изискванията, ще могат да получат финансиране от Брюксел по мярка "Основни услуги и обновяване на селата в селските райони". Това съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев при представянето на новата Програма за развитие на селските райони в ресорната комисия в парламента. Финансовата помощ, която ще могат да получават кандидатите по тази мярка, ще може да покрива до 100% от общите допустими разходи по съответния проект.

И през следващите седем години малките населени места, които се намират в общини, където най-големите градове са с над 10 000 жители, най-вероятно няма да могат да кандидатстват с проекти по ПРСР. Очакванията са те да могат да получават средства по програма "Регионално развитие". Предвижда се средства по селската програма след 2014 г. да могат да получават държавни и общински предприятия, което в момента е забранено.

Засега обаче това предложение не е обсъждано с Европейската комисия. Нова техника във фермите и преработвателните предприятия, както и изграждане на напоителни системи, ще може да се финансират по мярка "Инвестиции във физически активи". Помощта по нея ще бъде поне 50 на сто от допустимите разходи, а за хидромелиоративни системи ще може да се покрива и пълната сума.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе