Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Лютви Местан: Кворумът в НС зависи от Атака

Лютви Местан: Кворумът в НС зависи от Атака

София. „Кворумът в това Народно събрание, при тази деструктивна роля на Бойко Борисов, зависи от Атака, но това е волята на българския народ". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в предаването „Нека говорят с Росен Петров" по бТВ, по повод поредното провалено заседание на парламента от изминалата седмица.

Партиите, които подкрепят правителството, не са заявявали, че разчитат на Атака за кворума, увери Местан. „Защо не броите 97 гласа на ГЕРБ за кворума? Народното събрание се състои от 240 представители, задължение на всеки е да изпълнява функциите, вменени му от суверена?", каза още депутатът от парламентарната група на ДПС.

„Моята парламентарна група всяка сутрин, освен колегите, които отсъстват по уважителни причини, е в Народното събрание. Разбирам, че при отсъствието на „Атака" и ГЕРБ, има проблем с кворума", обясни още той.

Бойко Борисов е „последният политик, който има право да бъде морален съдник за особената роля на „Атака" в 42-я парламент", каза политикът. И продължи: „В продължение на цяла година, особено след като РЗС и Синята коалиция оттеглиха подкрепата си, правителството на Борисов оцеля в три вота на недоверие именно заради явната подкрепа на Атака".

„Дължим уважение за волята на суверена и точно това направихме, избирайки кабинета „Орешарски", обясни Местан и увери, че не одобрява тезата за предсрочни избори. „Стигам до извода, че основанието да се обяви 42-рото Народно събрание за нелегитимно е отсъствието на ясно мнозинство, което стои зад кабинета „Орешарски". Понеже няма ясно мнозинство в това издание на Народното събрание това не е основание да пледираме за незабавни избори. Това би означавало да твърдим, че българските избиратели са сгрешили и затова те трябва да се явят отново на вот, за да поправят грешката си", продължи коментара си той.

Лютви Местан заобиколи въпроса за назначението на Делян Пеевски с думите: „Защо политическите реалности в България се свеждат до един единствен въпрос – „Кой предложи Пеевски?". Ние сме в ужасен капан, ако всички проблеми на българското общество се свеждат до една персона, наречена Делян Пеевски".

„Аз отговорих на този въпрос – номинирането на Делян Пеевски е политическа отговорност на партиите, които подкрепят правителството. Всички искат да посоча кой точно го е предложил, за да задоволя това любопитство", продължи коментара си лидерът на ДПС.

Лидерът на ДПС получи комплимент от бившият културен министър Вежди Рашидов, който гостуваше в предаването по-рано. „Герберът" заяви, че Местан е един от добрите парламентаристи в сегашния състав на Народното събрание. Местан пък отговори, че „добрият парламентаризъм е въпрос на стилистика" и намекна, че иска да бъде оценен и в съдържателен план, а не само по „стилистиката, в която облича политическите си тези".

„Добре е някъде да се опитваме да срещаме политическите си различия в името на общия интерес", каза Местан.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе