Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

СКАНДАЛ! Лозан Панов нападна парламента от трибуната му

СКАНДАЛ! Лозан Панов нападна парламента от трибуната му

Шефът на ВКС Лозан Панов съвсем се вживя в ролята на политик. Той нападна парламента от трибуната му, държейки политическа реч. Съдията се държа недопустимо в пленарна зала, пренебрегвайки разделението на властите. Заяви на депутатите, че не му харесвали законите, които изработват и приемат, като специално наблегна върху прясно приетия и пратен в Конституционния съд от БСП и президента Административнопроцесуален кодекс.

Панов се яви да представи доклада си със седмица закъснение, след като преди дни не даде отчета на съда за миналата година. От експозето му от трибуната на НС стана ясно, че се е заинатил, защото поканата към него била отправена по телефона от ръководството на НС, а не писмено.
"Някои от по-сензитивните го приеха като неуважение към институциите", каза Панов. И допълни, че две години чакал да го поканят в парламента, а накрая това станало по телефона. Такава форма е недопустима, обяви Лозан Панов. Той се оплака още, че сградата на Съдебната палата е отесняла, недопустимо било да му предлагат спецапелативният съд да се премести в гардеробната.


От името на ръководството на Народното събрание веднага му отвърна Емил Христов, който не скри възмущението си от поведението на Панов. "Не мога да приема, ръководството на НС се отнася с уважение към всички институции. Вашият отговор и току-що направено изказване към качеството на законите, не е това мястото и форумът", реагира зам.-председателят на парламента.


"Аз бях един от тези, които настояваше точката за вашия доклад да бъде отложена до вашето явяване в Народното събрание. По този начин защитихме това, за което вие претендиране, а именно уважение към институциите и изпълняване на ангажиментите. Не се съдържаше нищо обидно, а да дойдете и да защити докладите си". Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев по повод думите на Лозан Панов, че бил уведомен по телефона. "По Конституция съдебната власт е независима, но и трябва да е деполитизирана. Ние като политици бихме били в дълг към истината, че отделни части на съдебната власт и в частност вие като председател на ВКС не отговаряте на това изискване. През последните години наблюдаваме активно политизиране и участие в политическия живот, съвместяване на двете роли, което не отговаря на изискванията на закона", заяви депутатът от ДПС. Той припомни на Панов, че е едно да се изказва мнение, а съвсем друго е да се участва в политически проекти, което е абсолютно недопустимо и днес отново шефът на ВКС се опитал да нападне прокуратурата, което прави от години. Трябва да бъдем внимателни, властите трябва да спазват разделението. Може ли да си представите политик да коментира решение на съда, аз почти не съм срещал такова, Дежурната фраза е "не коментирам решение на съда". Бихме искали да виждаме същото от участниците в съдебната власт още повече от един от тримата големи. Този опит за вмешателство пречи на законодателството", заяви Цонев.

Чухме упреци към законите, към начина на уведомяване, стана и Павел Шопров от "Атака", който отбеляза, че умишлено се търси конфронтация.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе