Извънредни новини

"Левски" сменя Стойчо с Люпко

Треньорът остава и за мача с "Пирин"

Чужденец ще смени Стойчо Стоев на треньорския пост в "Левски", а името му ще стане известно в понеделник. "Нека не се спекулира предварително с имена, защото в момента водим преговори и формалностите още не са уточнени", призова спортният директор Георги Иванов-Гонзо. Заради ограничения бюджет на клуба най-вероятен изглежда слухът за някой от чуждите наставници в българското първенство, като най-вероятен изглежда Люпко Петрович. Сърбинът, който през последния сезон работи в "Литекс", се предложи на Иво Тонев още след скандалния прекъснат мач между двата отбора за купата през декември. Другите слухове са за Наджи Шенсой, румънец (Михай Стойкица), хърватин и дори холандец. "Изложили сме параметрите и чакаме да видим дали човекът ще ги приеме", лаконичен беше Гонзо.

Самият Стойчо, който изпълни поставената му цел да класира отбора в евротурнирите, си тръгва по взаимно съгласие и следователно без неустойка. Той уточни, че остава с добри чувства към приятелите, които е намерил в клуба, и пожела успехи на отбора в Лига Европа. Стоев формално ще остане начело на "Левски" и в предстоящото гостуване на "Пирин", а Гонзо призова феновете след края на мача да покажат уважението си към напускащия спец и да го изпратят подобаващо.

Обяснение на раздяла: Изпуснати реплики ми изядоха главата

Изпуснати реплики окончателно решили съдбата на Стойчо Стоев, стана ясно от негово признание. Той обясни, че Управителният съвет се обединил срещу неговото оставане до края на сезона, след като сравнил "Левски" и "Лудогорец".
"Доводите, с които УС реши да ме уволни, са тема на дълъг разговор, но натежа репликата ми, че отборът е далеч от класата на "Лудогорец", обясни някогашният треньор на разградчани, комуто оставаха още само 3 мача. - Това е самата истина, но може би е прозвучало нелицеприятно. Освен това сравних "Левски" с "Райо Валекано" (в момента сред изпадащите в Примера дивисион, б.р.). Имах предвид сходните бюджети, но изявлението ми беше изтълкувано превратно, сякаш съм имал предвид, че "Левски" няма качества. Някои хора ме разбраха, но други се засегнаха. Приемам решението им, но съм разочарован."

Стойчо обясни и че е имало излишен натиск срещу него. "През пролетта се заговори за моята смяна и се появи напрежение, което можеше да бъде туширано, но това не се случи. И сега рискувам допълнителни отрицателни емоции към себе си, тъй като реших да остана и за мача с "Пирин". Причината е, че не мога да оставя момчетата сами. Тъжно ми е. В "Левски" изживях и разочарования, но като цяло престоят ми беше ползотворен, имаше и радости. "Левски" беше на 7-о място и с редуциран бюджет, нямаше и достатъчно футболисти. Но постигнахме стабилизация и отборът заслужено ще играе в евротурнирите."

Тъжен ден, проплака Гонзо

Аз не исках Стойчо да си тръгва, а не бях съгласен с решението за уволнението му, призна намръщеният спортен директор Георги Иванов, който докара треньора с автомобила си. "Моето мнение беше, че не трябва да напуска, но след днешния ни разговор преценихме, че е по-добре да си тръгне. Уви, аз нямам думата, а правомощието за тези решения е на Управителния съвет. Моето предложение беше друго. При всички положения това не е заради загубата от "Локомотив" Пд (обратът от 2:0 до 2:3, б.р.), а защото УС така реши. Огорчен съм, но такъв е футболният живот. Когато хората не са доволни, че не сме шампиони и се стига дотук. С него ще си тръгне и Явор Вълчинов, с когото заедно дойдоха, а аз ще се боря отборът да има поне двама помощник-треньори (в момента другите помощници Елин Топузаков и Ивайло Петров, б.р.). Колкото за мен - аз няма да си тръгна. Ние двамата със Стойчо доведохме сегашните играчи и не мога да напусна и аз. Но за себе си и моето бъдеще ще взема решение след сезона", заключи Гонзо.

Стоев изпълни поставената цел

да класира "Левски" в евротурнирите, но това остава най-големият му успех при престоя му на "Герена". Някогашният играч на "Локомотив" Сф беше назначен за треньор на сините през декември 2014 г., когато слабите резултати доведоха до уволнението на Хосе Мурсия, а положението за кратко беше закърпено от Георги Иванов. Стойчо пое отбор, който креташе на 7-о място в "А" група и го изведе до 4-ото, а в края на сегашния сезон го оставя на 2-ото. Стоев нямаше възможност да играе с "Левски" в евротурнирите.

"Сините" платиха 230 000 лв. за НАП

заяви спортният директор Георги Иванов в отговор на въпрос за финансовото състояние на клуба. "Преводът е от днес (петък, б.р.). Бюджетът на клуба е ограничен и не можем да играем този футбол, който на нас ни се иска. Въпреки това ще освободим само един или двама футболисти, останалите ще останат. На мястото на напускащите ще вземем максимум трима нови играчи", допълни той.

Шенсой се закани на сините

преди неделния мач с "Пирин". "Психологическата ситуация в момента не е в полза на "Левски", обясни Наджи. - Нашата мотивация е по-силна, защото те се отдалечиха от целите, които преследваха. Докато ние още не сме постигнали своята. Не заслужаваме да играем бараж, а шансовете ни в сравнение с "Монтана" са 60 на 40 в наша полза", допълни колоритният косовар.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе