Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

200 лева глоба за носене на бурки (ОБЗОР)

200 лева глоба за носене на бурки (ОБЗОР)

Задължителна училищна униформа искат още патриотите

200 лв. глоба за носене на бурки предлагат депутатите от Патриотичния фронт в специален закон - за носенето на облекло, прикриващо и скриващо лицето. Санкцията е само за първо нарушение, при повторно и всяко следващо скача до 1500 лв.

Предвижда се и лишаване от социални помощи за три месеца, ако нарушителят получава такива. Забраната за носене на всякакъв вид нетрадиционно облекло - бурка, никаб, хиджаб или чадор, важи не само за официални институции, но и за всяка част от урбанизираната среда - на улицата, по градинки и т.н. На практика позволени са само в домовете и в молитвените храмове. Изрично е упоменато, че снимките в личните документи, включително и тези за временно пребиваване, трябва да са съгласно законовите изисквания - с открити лица.

Съгласно дефиницията устата, очите, косата и ушите не бива да са покрити. С промени в НК се предлага още всеки, който чрез използване на сила, заплаха, принуда или материална облага склонява друго лице да носи подобни "облекла", да се наказва с 3 години затвор и глоба от 5000 лв. До 5 години затвор и 10 000 лв. глоба скача наказанието, ако обект на престъплението е малолетно или непълнолетно лице. "Подобни правила са въведени в много европейски държави. Ние сме ползвали основно френския опит", обяви Искрен Веселинов. Според Красимир Каракачанов покриването на лицето не е характерно за мюсюлманите у нас и представлява опасно вмешателство и пропаганда на радикални ислямистки идеи. "Целта е разделяне на българското общество", категоричен бе той.

Патриотите готвят още законови промени, с които да пресекат възможността за носене на забрадки в училище. Това ще стане чрез въвеждане на задължителни униформи. Всяко училище ще може да определя свое облекло, като символите в него трябва да са в съответствие с принципите на българска национална идентичност. Изрично се забранява върху него да има "религиозни и обществено неприемливи елементи". Предвидено е по-бедните ученици да бъдат подпомагани от държавата или общините за закупуването му.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе