Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

По-лесен вот зад граница (ОБЗОР)

По-лесен вот зад граница (ОБЗОР)

До 35 секции в една държава, разкриват ги при 60 заявления

Парламентът отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс, наложено заради ограниченията за вота на българите в чужбина. 135 депутати не приеха възраженията на държавния глава и гласуваха "за" запазване на текстовете в закона. Подкрепата дойде от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, БДЦ, "Атака". Реформаторите се разделиха - 12 срещу, трима в подкрепа и трима се въздържаха. БСП и АБВ не участваха в гласуването, защото не приемат мотивите на президента, но не одобряват и закона. ДПС, независимите депутати на Лютви Местан, Георги Кадиев дадоха рамо на Плевнелиев. След като го порязаха, управляващите се събраха и се договориха да внесат нови поправки в Избирателния кодекс още следващата седмица.

Споразумението между ГЕРБ, РБ и ПФ е във всички страни извън България да могат да се разкриват до 35 изборни секции в една държава, като за това се изискват поне 60 заявления на наши сънародници, а не 100. По предложение на Борислав Великов от РБ е обсъдена и идеята за още една поправка - прагът за броя на населението, в което пряко да се избира кмет, да се намали от 400 на 350.

Държавният глава реагира светкавично и обяви, че ще сезира Конституционния съд заради ИК, като така ще "изпълни поетия към българските граждани ангажимент с надеждата, че българската демокрация разполага с институционни механизми да гарантира правата на гражданите, където и да са те по света".

Парламентът отдели три часа на ожесточен дебат, в който като аргументи влязоха Турция, кочове, Евровизия и гей парадите. "Ветото е абсолютно неоснователно. Гласуването ще покаже кой защитава интересите на родината и е загрижен за националната сигурност", заяви съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов. Той бе категоричен, че възраженията на президента са "от инат", "част от предизборна кампания", "доверил се е на малка групичка от хора". "Опитват се да влияят чрез крясъци и интернет атаки, за да наложат мнението си над мнозинството", отсече войводата. Патриотите бяха категорични, че няма да приемат старото положение - "да се върне безконтролното гласуване в Турция". "Договореностите няма да намалят гласовете от Турция, а само гласуването в Европа", заяви Радан Кънев от РБ. Според него споровете били "кюскане на кочове" и те застрашавали националната сигурност. Найден Зеленогорски от РБ отбеляза, че отхвърлянето на ветото е технология, с която се дава възможност да се подобри законът. Четин Казак от ДПС подчерта, че президентът е изпуснал "златна възможност" да обяви за противоконституционни и други текстове от този "срамен законодателен акт" като задължителното гласуване, забраната за агитация на майчин език и уседналостта. Той припомни, че съдът в Страсбург вече е осъдил България заради глобите за агитация чужд език. "Европейският съд има точно толкова авторитет, колкото и Евровизия", отговори му Магдалена Ташева от "Атака". Според Лютви Местан твърденията, че Турция е заплаха за България са неверни. "Безумци сме да късаме връзката с родината на сънародниците ни в Турция", заяви и независимият Георги Кадиев. "Няма какво да коментирате, стигнахте дъното, като заведохте семейството си на гей парад на многоцветните", репликира го Валери Симеонов (ПФ).

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе