Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Нов курс със стари муцуни трудно се прави

Нов курс със стари муцуни трудно се прави

Александър Маринов, политолог

- Изненада ли беше изборът на Корнелия Нинова за председател на БСП?

- Не. Ясно беше, че Нинова ще бъде един от основните претенденти. Също така беше ясно, че около нея ще се обединят противниците на предходното ръководство. Въпросът беше дали те заедно ще могат да спечелят повече гласове, отколкото ръководството на БСП в лицето на Миков. Видя се, че тази прогноза се потвърди, тъй като на балотажа почти всички гласове отидоха при Нинова. Аз не мога да приема, че всички тези гласове, прехвърлили се към нея, са израз на някакво желание за промяна, тъй като каква промяна могат да предложат на БСП Гергов или Красимир Янков? Отдавна познати лица са, видя се какво са направили в своите градове и т.н. Тоест Нинова спечели благодарение на това, че обедини около себе си една доста пъстра палитра от недоволни. Да припомним, че те бяха отстранени от ръководството от Михаил Миков. Въпросът е оттук нататък как ще се споразумее с тях.

- Въпросът е как тази промяна на лидера на БСП ще се отрази на партията? Какво ще се промени в нея оттук нататък?

- Аз мисля, че смяната на лидера сама по себе си не може да гарантира промяна кой знае каква. Това може да е някакъв импулс - нали знаете, и в спорта е така - като се смени треньорът, обикновено първите мачове са добри. Това, което е притеснително за БСП и трудно за прогнозиране от страна на наблюдателите, е, че нито Нинова, нито другите претенденти за промяна поясниха какво точно ще включва тази промяна. Сега чувам, че трябва да остане единна партията, трябва да бъде по-твърда опозиция. Нищо ново. БСП и досега се опитваше да бъде твърда опозиция, само че на думи и само в парламента. Между другото, Нинова ще има голям проблем с партията и то не защото тя ще се раздели на нейни противници и поддръжници, а защото искам да ви обърна внимание на един факт, който е подценен - само двама души от всички кандидати за Национален съвет бяха избрани на първия тур, т.е. получиха повече от 50% подкрепа от делегатите. Това е безпрецедентен случай в БСП, тъй като винаги половината или даже много повече от половината са били избирани на първи тур, т.е. в БСП няма авторитети и няма хора, които да бъдат признати, независимо от това към коя групичка принадлежат. Това е свидетелство за изключително сериозните вътрешни проблеми, които не могат да се преодолеят само със смяната на председателя на партията.

- Готова ли е партията за едни предсрочни избори?

- Тя е в лошо състояние. Тук не става дума за готовност за конкретни избори. БСП е в низходяща тенденция, която продължава и не е спряна. В този смисъл това означава да форсираш, да залъгваш хората с предсрочните избори. Това е една поредна тежка загуба. Не е в този лозунг ключът към успеха на БСП. Като отиде на избори БСП, какво ще предложи на хората и с какви аргументи и с какво доверие ще бъдат посрещнати нейните аргументи - това е големият въпрос, а не просто да се прави на опозиция на силните думи.

/Пред Агенция Фокус/

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе