Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Кунева търси консенсус за антикорупционния закон

Кунева търси консенсус за антикорупционния закон

Вицепремиерът Меглена Кунева предприе нова стъпка, за да гарантира приемането на своя антикорупционен закон. Тя е предложила да бъде съставена специална работна група, в която да се включат депутати от всички парламентарни групи, която да обсъди и постигне общо съгласие по параметрите му, преди официално да го внесе. Офертата е била представена от шефа на Народното събрание Цецка Цачева на Председателския съвет днес, научи "Стандарт". Според участници в заседанието срещу идеята възразили представителите на опозицията. "Това е безсилие от страна на вицепремиера и бягане от конституционна отговорност. Вносител на проекта е МС, а депутатите могат да го обсъждат едва след като бъде разпределен в комисии", казал Атанас Мерджанов от БСП. Според него целта е, ако законът не бъде приет, вината да падне върху парламента. И проф. Станислав Станилов от "Атака" твърди, че се нарушават конституционни принципи - законопроектите се обсъждат от комисии и не могат да бъдат задължавани да приемат текстове.

През септември м.г. проектът за борба с корупцията по висшите етажи на властта бе отхвърлен на първо четене в зала. Основните възражения бяха срещу възможността новото звено да работи по анонимни сигнали, а ръководителят му да бъде назначаван от МС.

Миналата седмица в интервю за "Стандарт" Меглена Кунева обяви, че в редактирания вариант на закона са създадени допълнителни гаранции, че с анонимните сигнали няма да се злоупотребява, а шефът на звеното за борба с ВИП корупцията ще бъде избиран от специална временна комисия, в която влизат представители на различни институции.
Днес Меглена Кунева обяви, че ще предложи на парламентарните групи да приемат обща декларация за надпартиен национален консенсус за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе