Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Екоминистърът очаква източването на мазута край Созопол да започне другата седмица

Екоминистърът очаква източването на мазута край Созопол да започне другата седмица

Предполагам, че източването ще започне другата седмица. Зависи от преценката на експертите от „Морска администрация". Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов за разлива на мазут от потъналия кораб „Мопанг" край Созопол в интервю за бТВ.

„Корабът е готов да отплава в момента, в който метеорологичните условия са по-добри", посочи той и допълни, че се очаква затишие в морето. „На пристанището в Созопол има катамаран, на който са закачени четири 6-тонни котви, набелязани са географските координати къде да бъдат разположени. От пристанището имаше две много тежки стоманени котви, готвят се още две", обясни министър Димов.

„От „Морска администрация" и водолазите ме увериха, че към момента изтичане няма", заяви той и допълни, че сателитът, който следи замърсяването в Европа, не отчита никакъв разлив. „Виждат се остатъчни петна, това са разливи от порядъка на 20-25 см. Безспорно има такива, но пробойните в кораба са запушени", коментира Нено Димов.

„Правителството гласува 2,5 млн. лева. Въпросът е дали това ще бъде достатъчно или не, но се прави за първи път и не мога да отговоря", обясни министърът. „Морска администрация" вече разполага с предоставени от САЩ чертежи на кораба", каза още той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе