Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Коронавирус! Дончев притеснен за икономиката/ОБНОВЕНА/

Коронавирус! Дончев притеснен за икономиката/ОБНОВЕНА/
  • Произвеждаме маски и защитни облекла, мострите вече са в МС
  • Предупреждават италианските студенти да пазят карантина

Притеснения за последствията от коронавирус епидемията върху световната икономика и в частност българската изрази вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за бТВ.  Очаквам свиване на растежа, има опасност от рецесия на световната икономика, каза Дончев. И сподели, че и у нас, както по целия свят, надеждите са свързани с два фактора – да се окажат верни хипотезите, че с идването на пролетта и затоплянето на времето вирусът ще си отиде или да се открие ваксина срещу заразата.

ВИЖ ОЩЕ: 10 безценни съвета как да се спасим от коронавируса

Важно да се намери нулевият пациент, за да се поставят под карантина всички, които са били в контакт с него, смята Дончев. Той разказа, че в Габрово и Плевен има италиански работници. Преди две седмици италиански мениджър в Габрово е бил изследван за коронавирус, но пробата е била отрицателна. В Плевен пък са работниците от италианската фирма, която строи Балкански поток. Здравните власти трябва да установят дали е спазена карантината на тези хора, ако са си ходили до Италия и са се върнали у нас, заяви вицепремиерът.

ВИЖ ОЩЕ: Коронавирусът затваря кина и театри

В България има немалко италиански студенти, които сега може да си отидат у дома. С министъра на образованието Красимир Вълчев говорихме да се създаде организация и те да бъдат предупредени, ако се връщат за Великден да останат под карантина или да преценят дали да се връщат за празниците, каза още Томислав Дончев. Според него има основания грипната ваканция да бъде удължена, но това ще реши националният кризисен щаб.

ВИЖ ОЩЕ: Правителството с извънредни мерки заради коронавируса

Взетите мерки срещу разпространението на коронавируса у нас на този етап са напълно достатъчни, категоричен бе Дончев. Всички останали - като затваряне на търговски обекти, фабрики или цели градове, биха били с графата „драстични”. Това ще има тежки икономически последствия, каза вицепремиерът. И допълни: „Нека не генерираме повече паника. Защото, както казват любителите на екстремни спортове, паниката е лешоядът който ти кълве от мозъка”.

ВИЖ ОЩЕ: Не спазвате карантината – 1 г затвор

Целият апарат на държавата трябва да работи като едно. Имаме планове за всяка ситуация, ако е необходимо няма да се поколебаем да вземем и по-тежки мерки, увери той, но още веднъж подчерта, че в момента няма нужда от това.

ВИЖ ОЩЕ: Коронавирус! Ръкавици за светофари и асансьори

Ще произвеждаме защитни облекла. Производителите са се мобилизирали, категоричен бе Томислав Дончев. Вчера той е получил снимки на първите мостри. Днес те ще бъдат тествани. Ако отговарят на изискванията, производството ще започне веднага. Става въпрос за защитни костюми и маски не само за медицинските лица в болниците, но и за всички хора, които се занимават със социални услуги като например персоналът в домовете за възрастни хора. България има запас от защитни средства, към момента той съответства на нуждите, но трябва да се подсигурим за бъдещето. Никой не знае докога ще продължи епидемията, обясни вицепремиерът. Според него големият проблем би настъпил, ако имаме заразени лекари. Тогава би се наложила командировка на специалисти. Засега обаче това не е необходимо.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов към министрите: Забранявам да си ходите от министерствата

Не е необходимо хората да се презапасяват с хранителни продукти, категоричен бе вицепремиерът. Миналата седмица Дончев е разговарял с ръководствата на част от големите вериги и е получил уверение, че няма повод за притеснения. „Синдромът празен рафт е опасен”, каза Томислав Дончев и подчерта, че празни рафтове няма. Между другото, паниката сваля имунитета – ако сте в паника, вероятността да се заразите е по-голяма, вметна вицепремиерът.

ВИЖ ОЩЕ: Пораженията от коронавируса са за цял живот

На въпроса как е приел гледката на медицинска сестра на прозореца на бившия партиен дом, Томислав Дончев отговори: „С болка”. Дълбоко вярвам, че исканията на медицинските сестри са изпълнени с основания. Тази седмица може да има добра новина в тази посока, каза вицепремиерът. Той и кабинетът работят със синдикатите за вдигане на заплатите на медсестрите в детските ясли и малките общини, където възнагражденията наистина са крайно ниски. Със сигурност политици се ползват от протеста на медицинските сестри, заключи Дончев.

ВИЖ ОЩЕ: 4 са положителните проби за коронавирус

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе