Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Корнелия прекроява БСП (ОБЗОР)

Корнелия прекроява БСП (ОБЗОР)

Детронира Миков на балотаж, той я предупреди за ласкатели

Пълна промяна в БСП. За пръв път жена застава начело на партията, за пръв път действащ председател е детрониран от поста си с вот на конгрес. Корнелия Нинова спечели с 46 гласа преднина пред Михаил Миков на 49-ия конгрес на БСП, провел се по традиция в зала 1 на НДК. На балотажа тя получи 395 гласа, той - 349. Интригата се запази до последно, а обратът дойде след двудневни крамоли на затворени врата, среднощни гласувания, оспорван балотаж и обвинения към досегашното ръководство, че нарочно създава хаос, за да си осигури служебна победа.

Още преди да обявят официалните резултати, Корнелия Нинова бе призната от делегатите като победител. Залата я посрещна с цветя и скандирания "Победа", а тя приемаше с вдигнати ръце аплаузите на съпартийците си. Преди да седне на мястото си, новият лидер се поздрави с досегашния Миков, който изчакваше окончателния резултат в компанията на Янаки Стоилов и Сергей Станишев, седнал на първия ред.

"Благодаря ви за доверието! Няма да ви разочаровам! Няма да ви предам!", бяха първите думи на развълнуваната Нинова. "Ние, всички заедно, от утре ще променим БСП. Заедно всички ще я направим единна и сплотена зад лявата идея. Заедно всички ще я направим силата, която ще промени България!", обърна се тя към делегатите. Нинова ги помоли още да предадат на другарите в цялата страна благодарностите й за всичко, което са направили за лявата кауза.

Нинова препотвърди декларацията на Миков от първия конгресен ден, че БСП поема курс към предсрочни избори. "Да тръгваме към предсрочни избори и сваляне на правителството", отсече тя. Загубилият Миков пък обеща да подаде оставка като председател на парламентарната група. "Не съм обиден. Когато губиш, трябва да е с достойнство. Благодаря на екипа си, както и на тези, които вече ги наблюдавам се увъртат около новия председател, но това е естествено за политиката", каза още той.

Знакът за промяната в БСП бе даден с избора на членове на Националния съвет (НС). Там Нинова влезе с повече гласове от Миков - 368 срещу 360 в нейна полза. За пръв път досегашното ръководство трябваше да се яви на поправителен за включване във висшия партиен орган. Само Дора Янкова и Стефан Данаилов получиха необходимите 50 % + 1 гласове, с които влязоха автоматично в НС без нужда от прегласуване.

Принос за победата на Нинова имаха и другите трима претенденти за лидерския пост, които отпаднаха още на първия кръг. Бизнесменът и председател на БСП-Пловдив Георги Гергов (който получи 77 гласа), депутатът от Варна Красимир Янков (51) и бившият организационен секретар на БСП по времето на Сергей Станишев Валери Жаблянов (5) обявиха, че подкрепят колежката си. "Дори и да е имало колебание, лошата организация наклони везните срещу старото ръководство", коментираха делегати. Според тях оспорваната битка и острите взаимни обвинения между двата лагера едва не доведоха БСП до ръба на разцеплението. Затова и основната задача пред Нинова сега е да сплоти социалистите.

Ламбо: Мишка, трябва и юмрук

Моралният стожер на БСП Стефан Данаилов взриви зала 1 на НДК. Легендарният актьор взе думата в самия край на конгреса и направи емоционално изказване, което многократно бе заглушавано от аплодисменти, въпреки че не спести критики към съпартийците си. "На горещ стол седна Корнелия Нинова. Много лесно се сяда и много лесно се пада. Запомнете едно - обкръжението винаги заблуждава", обърна се той към току-що избраната председателка. И не скри, че БСП разчита "на тази фина жена" да подреди партийната къщичка. Искрени бяха и думите, отправени към загубилия Миков. "Благодаря му за свършената работа. Но скъпи мой, Мишка, тази работа с деликатност не става. Партия се управлява и с малко юмрук. Твоят характер е друг, организацията на конгреса и хаосът показаха, че нещо липсва и в теб", каза Данаилов, но уточни, че Миков е "един от най-ценните кадри на партията".

Ще разговарям твърдо с Борисов

Каня отпадналите кандидати за лидер да вървим заедно сплотени, каза Корнелия Нинова

- Г-жо Нинова, кои са първите действия, които ще предприемете като лидер на БСП?
- Има много работа, която трябва да свърши една опозиционна партия и спрямо правителството, и спрямо процесите в България. Аз поставих една цел пред другарите ни и по реакцията им познавам, че те я приемат - до края на годината да разработим Национален алтернативен план за извеждане на България от катастрофалното състояние. Започвам работа по този въпрос.
- Ще имате ли нови зам.-председатели на партията?
- Имаме нов състав на Националния съвет, така че ще имаме ново Изпълнително бюро. Моля ви, не ме карайте отсега да ви казвам кой ще бъде в бюрото.
- Каква цена платихте за подкрепата?
- Видяхте, че другите кандидати за лидер на БСП, които бяха за промяната, получиха гласове. Очевидно днес желанието за промяна се преля към мен, като останала на балотажа срещу Михаил Миков. Това са гласовете, които искат да променим БСП, за да я направим по-силна.
- Как ще работите занапред с хората от изгубилия лагер?
- Извън практическата работа, голямата и мъдрата задача е да не допуснем никакво разцепление и разочарование в партията. И тези, които не спечелиха, да тръгнат да делят партията. Утре ще се обърна към всички кандидати да вървим заедно сплотени. Имаме общи неща и те са много повече от това, което би ни разделило. Имаме си идеята и каузата, приехме програма.
- Как ще продължи Вашият диалог с Бойко Борисов?
- Твърдо, както досега.

Промяната е необходима 

Румен Овчаров

- Г-н Овчаров, какво ще се промени за БСП с победата на Корнелия Нинова?
- Това се случва за първи път: действащ председател да загуби изборите. Не е въпрос на лични емоции и харесване, промяната беше необходима за партията, но и за държавата. България има нужда от алтернатива. И промяната начело на БСП тази алтернатива може да бъде дадена.
- Доколко БСП ще се отвори за по-широки коалиции и възможна ли е обща кандидатура с АБВ за президентските избори?
- Алтернативата на ГЕРБ не е въпрос на формално коалиране на две или повече партии. Ние сме правили коалиции и с по 15. Въпросът е да обединим желанието за алтернатива на ГЕРБ, което включва стотици хиляди, а и милиони избиратели, които загубихме буквално за няколко месеца преди три години.

Гергов зове партията да поправи грешките си

Гласувах за Корнелия, защото трябва да има промяна. За две години, в които Михаил Миков бе начело, нищо не се направи, коментира пред "Стандарт" председателят на БСП-Пловдив Георги Гергов, който бе един от кандидатите за шефското място в столетницата. Той спечели 55 гласа на първия тур и не достигна до балотаж. "Няма да има разрив в БСП", категоричен бе Гергов.

"Ние имаме много грешки. Казахме си откровено на конгреса, сега вече трябва да ги поправяме", допълни Гергов. Според него БСП не трябва да бъде придатък към някой, а да води самостоятелна политика в интерес на българската държава.

Натовариха я с "мисия Лондон"

Докато Нинова приемаше овации за победата си, съпартийците й в Лондон я натовариха с мисия. Зам.-шефът на БСП в британската столица Нишан Джингозян обяви пред "Стандарт", че очаква парламентарната група на червените да промени позицията си "за" ограниченията за гласуване в чужбина. Те засягат над 2 млн. българи зад граница, от които близо 200 000 са в Лондон. "Аз съм бил председател на секционна комисия и знам какви проблеми възникват - по 4-5 хил. човека гласуват в секция. Този Изборен кодекс буквално ни лишава от най-демократичното ни право - на вот. Не могат да ни лишат от това право, в крайна сметка ние сме най-големият финансов донор", коментира Джингозян. Той призна, че е бил изненадан от избора на Нинова. Причината е, че тя е непозната за сънародниците ни в Лондон. "Но все пак наблюдаваме процесите от 3000 км дистанция", уточни Джингозян.

45 са членовете на червената структура в Лондон. Към тях се прибавят и стотина симпатизанти.

Сандвичи с купони

Предприемчиви социалисти повдигаха духа на другарите си с агитационни материали, пълни с носталгия по отминалите комунистически времена. Във фоайето на НДК те бяха подредили сергии, които се харчеха като топъл хляб. Комунисти гости на форума продаваха "Работническо дело" и "Комунистическо дело" ведно с песнопойка с текстове на Емил Димитров и бригадирски песни. Спомен за "славните отминали времена" навяваше и триумфалното завръщане на "купонната система" - делегатите и гостите получиха заветните талончета, за да се подкрепят с напитки и сандвичи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе