Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Финансовите корекции надвишават бюджета на някои общини

Финансовите корекции надвишават бюджета на някои общини

София. "Понякога размерите на финансовите корекции надвишават бюджета на дадена община, но когато общините са имали смелостта да направят такъв проект, е трябвало да предвидят и такива рискове". Това заяви правосъдният министър относно санкциите на общини и структури на Министерството на околната среда и водите заради нарушения при обществените поръчки при проекти по оперативна програма „Околна среда".

По думите на Златанова рисковете е трябвало да бъдат предвидени и от Управляващия орган на ОП "Околна среда".

"Уверили сме общините, че нормалното функциониране на нито една от тях няма да бъде застрашено поради финансови корекции и няма да допуснем да има фалирали общини заради спрени плащания от ЕК. Но за огромно съжаление финансовите корекции ще ги платим всички ние", подчерта тя по време на изслушването си в Парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове

Златанова обясни, че няма как да бъде отказано плащане на изпълнителите, защото законите не го позволяват, но в повечето случаи възложителите са общините и действително пред тях проблемът може да бъде сериозен.

"Работим усилено за възстановяване на плащанията", увери тя и припомни, че откакто плащанията от ЕК са били спрени, те са поети от държавния бюджет.

"Полагаме усилия, за да се справим с редица проблеми, защото всеки един води друг след себе си. Всички знаем, че управлението на ОПОС не е било добро и затова се стигна до там, докъдето се стигна", каза още Златанова.

Вицепремиерът обясни, че текат срокове, в които трябва да бъдат коригирани системите за контрол. Златанова каза, че е рано и да се говори за окончателните финансови корекции, защото процедурата, открита от ЕК на е приключила. Причината е, че се дава срок на бенефициентите, в който трябва да се защитят.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе