Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Комисия следи под лупа олимпийците

Комисия следи под лупа олимпийците

Страх лозе пази. Явно това е политиката на българския спорт, след допинг скандалите напоследък в световен мащаб. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев издаде заповед за създаване на комисия за мониторинг и медицински контрол на спортистите, който ще участват на Олимпиадата в Рио. В състава са включени едни от най-добрите специалисти в областта на спортната медицина - д-р Стефан Стругаров, д-р Иван Иванов, д-р Ангел Лозанов, д-р Милен Димов и д-р Любомир Младенов. Председател е д-р Виолета Заркова, изпълнителен директор на Национален антидопингов център.

"Многократно сме предупреждавали, че антидопинговият контрол ще бъде засилен с оглед на предстоящите летни олимпийски игри. Със създаването на комисия искаме да упражним допълнителен контрол върху подготовката на състезателите ни", заяви министър Красен Кралев. "Въпреки многократните предупреждения, притеснителен е фактът, че все още има много треньори, които не ползват услугите на лекари при изготвянето на програмата за медицинско стимулиране и възстановяване. Това е предпоставка за допускане на сериозни грешки и уронване на престижа на българския спорт", каза още Кралев.

Министерството е поискало от спортните федерации да предоставят пълен списък с информация за медикаментите и хранителните добавки, който техните състезатели са вземали до сега. Срокът за изготвяне на документите е до 31 март 2016 г. Идеята е специалната комисия и министър Кралев да знаят с какви вещества се възстановяват спортистите с квоти за Рио и тези, които имат шанс да спечелят пропуск за игрите в Бразилия.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе