Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Радев: Последното нещо, което може да се намали, са средствата за кохезия

Радев: Последното нещо, което може да се намали, са средствата за кохезия

Смятам, че европейската сигурност и отбрана са абсолютен приоритет, но без кохезия, без реална конвергенция рискуваме да се задълбочи разделението вътре в Европа.

А това е недопустимо, защото в такава ситуация отбраната и сигурността губят своя смисъл. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос на пресконференция с австрийския си колега Александър ван дер Белен, който е на официално посещение в България.

Затова България е на позиции, че последното нещо, което може да се намали, това са средствата за кохезия, заяви президентът Радев на въпрос за идеята на ЕК за следващия финансов период да се увеличат средствата за сигурността и да се намалят за кохезия и земеделие.

По темата за присъединяването на страните от Западните Балкани към НАТО и ЕС президентът оцени действията на българското правителство. "Не искам да предвиждам конкретни дати и срокове, най-важното е да се работи за ясна европейска перспектива пред Западните Балкани и смятам, че българското правителство се справя изключително добре", каза Румен Радев, цитиран от Канал 3.

"Дадохме един брилянтен пример за това как трябва да си сътрудничим и как бихме могли да забравим лошите примери от нашето общо минало и да даваме добър пример на останалите страни в региона. Защото не бива да вкарваме вътрешните си проблеми в Европа", посочи държавният глава.

"Сърбия и Черна гора са страните, които са най-напред на челно място за влизане в ЕС. Преговорите вече са в перспектива за 2025 г. - доста амбициозна цел, но и не невъзможна", посочи Радев. "Но това зависи от тяхна страна – трябва да се изчистят проблемите между Сърбия и Косово, както и всички гранични спорове да бъдат решени.

Следващите стъпки идват с Македония и Албания – въпросът е кога ще започнат преговорите с тях", каза още Радев и уточни, че очаква от срещата на върха в България през май напредък в тази посока.

Пред австрийския гост президентът Радев наблегна на стокообмена между нашите две страни, който възлиза на 1,2 млрд. евро и който "превръща Австрия във водещ чуждестранен инвеститор в България".

"За последните 7 месеца това е нашата трета среща, което е свидетелство за засиления интерес и волята на двете страни да задълбочават и развиват своите отношения, базирани на приятелство и взаимно доверие", продължи Радев и даде за пример провеждащия се днес бизнес форум, фокусиран върху транспортната инфраструктура.

"А тя е изключително важна за нашата свързаност", каза още Радев и отбеляза, че посещението на президента на Австрия е кулминацията на посещенията на европейския дневен ред след това на Меркел.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе