Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Кметове с клетва за вярност към Станишев

Кметове с клетва за вярност към Станишев

София. Черен се оказа вторникът за кметовете на БСП заради публичната изява на националната инициатива АБВ и обявяването на алтернативната евролиста. Отлично информирани източници споделиха за "Стандарт", че градоначалниците масово спрели предварително планирани командировки до София, за да не бъдат заподозрени в завера с азбукарите.

И пратили на жълтите павета свои заместници и чиновници от общините. Някои кметове отказали и планирани от преди месец срещи с министри, като предвидливо помолили за "разбиране предвид деликатната ситуация".

От "Позитано" 20 са направили експресна проверка на градоначалниците и общинските съветници по места. Но пристанали на президента (2002-2012) Георги Първанов засега нямало. Подобна експресна проверка е проведена и сред депутатите от Коалиция за България. Който ще работи АБВ, да напуска парламента, отсекли червени на свое заседание. Размразяването на АБВ и най-вече декларацията за съставяне на алтернативна листа с водач Ивайло Калфин обаче е изправило на бойна нога апарата на Столетницата.

Всички конференции по места за номинациите на евродепутати ще се провеждат под зоркия поглед на представител на червената централа. Както вече стана ясно, лично зам.-председателят на партията Димитър Дъбов е бил на форума на местните в Монтана. 23 дни преди конгреса на БСП масово по места червените изтеглят номинацията на Калфин. Последните конференции в страната ще са буквално часове преди финалния пленум на 1 февруари. Софийската организация ще заседава например същия ден, но от 9 ч сутринта. А в следобеда на същия ден е и събирането на Националния съвет.

Междувременно стана ясно, че от АБВ обаче готвят национално обръщение към всички леви хора. Все още не е обявено и как ще се регистрира листата на Калфин. От няколко дни по жълтите павета се коментира, че трамплин за нея ще са социалдемократите на Николай Камов. Председателят на Политическо движение Социалдемократи Лъчезар Шиков, който е наследник на Камов, заяви, че във формацията все още нямат решение за участие в евроизборите. "Работили сме много за Калфин, на 25 януари ще се проведе националната ни конференция и след това ще е ясно", каза вчера Шиков. 105 делегати от цялата страна, сред които кметове и общински съветници, ще се съберат в сградата на Кооперативния съюз в столицата, за да приемат 4-годишен отчет и стратегия за предстоящите избори. Шиков заяви, че не е имал разговори нито с Първанов, нито с ръководството на БСП. Самият Камов, потърсен за коментар вчера, заяви, че от години е само редови член на партията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе