Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Захариева: Срещата на Радев с Клинтън няма да влоши отношенията със САЩ

Захариева: Срещата на Радев с Клинтън няма да влоши отношенията със САЩ

Не мисля, че срещата на президента Радев с Клинтън ще създаде дипломатическо напрежение и ще влоши отношенията. Клинтън е доста уважаван политик, така че аз не виждам нищо лошо в една такава среща. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в интервю за bTV във връзка с посещението си в САЩ заедно с президента Румен Радев за Общото събрание на ООН.

Захариева обясни, че това е била седмицата, в която всички държави – 193 членове на организацията, са имали възможност да направят максимално много срещи помежду си, защото за една седмица могат да се видят хора, с които иначе ще отнеме година и половина да се направят двустранни посещения.

Основна тема беше сигурността, стабилността, както и реформата в ООН. Тази реформа представлява няколко стъпки. Това, което беше одобрено като пакет, беше административната реформа. Целта ѝ е ООН бъде близо до хората чрез по-малко бюрокрация и децентрализация. От години се говори и за реформа на Съвета за сигурност – т.е. трябва ли да се увеличат постоянните членове, всички ли трябва да имат право на вето и др. Убедена съм, че всички държави ще подкрепят усилията на генералния секретар да реформира организацията, каза още министър Захариева и уточни, че е отправена покана за среща към президента Тръмп и се работи и по бъдещо посещение на премиера Борисов в САЩ.

Тя коментира и темата за борбата на Либия с бежанците. „Рано е да се говори за Либия като страна, която ще спира бежанците, но ние също трябва да подпомогнем усилията на властите й. Планът включва преход към провеждане на избори – всички знаем, че там има две правителства, едното от които е легитимно. Всички имаме нужда от стабилна Либия такава, която да може да опазва границите си“, каза министър Захариева.

Основният външнополитически приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС е съюзът да се отвори навън, а не да гледа само в собствените си проблеми.  Аз съм оптимист. Няма да е лесно да се постигне съгласие, но истината е, че нищо по-добро не се е случило на България от членството ѝ в Европейският съюз“, каза още Захариева.

Тя коментира и темата за изборите в Германия като уточни, че битката там е била за третото място и то е било спечелено от популистка партия. Министър Захариева обясни, че въпреки че и в коалиционното правителство на България има партия с евроскептични възгледи, това не се отразява на българската позиция спрямо Европейския съюз.

Това означава, че популистката евроскептична вълна, за съжаление, намира място във всяка една от държавите дори и при практични народи, каквито са немските граждани. Всички трябва да се замислим достатъчно близо ли са политиките, които осъществяваме, до европейските граждани, отговарят ли те на техните очаквания и успяваме ли да ги обясним добре. Очевидно има още какво да работим в тази посока. Ние трябва всеки ден да обясняваме какво означава Европейският съюз, защото младите хора не знаят какво е да не можеш да пътуваш където си искаш например. А какво остава за държавите, които са основателки и които с поколения са живели в ЕС. Затова трябва ежедневно да се припомня защо е създаден той и какви са основните му цели. И да се взимат по-бързо решенията, каза още министър Захариева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе