Извънредни новини

Китай изкупува европейския футбол

Китай изкупува европейския футбол

Александър БОБРОВ,
"Спорт експрес"

Китайската експанзия в Европа продължава със споразумението от последните дни на Португалската лига с най-големия производител на лампи в Поднебесната империя. Втората дивизия на страната ще се прекръсти в негова чест, а 10-те клубове ще включат в съставите си по един китаец.

Защо азиатските компании са толкова активни? Преди около година, под ръководството на генералния секретар на управляваща комунистическа партия Си Цзинпин беше разработена програма за развитието на футбола. За целта бяха хвърлени огромни средства, хора, връзки и компании. Сред набелязаните цели са домакинство на световно първенство и класирането на националите отбор на мондиал и на олимпийски игри. В дългосрочна перспектива те трябва да станат най-силният отбор в света. В началото на века също имаше тласък за развитието на футбола, но реален ефект нямаше. Китай остана недоволен, а също и местните фенове, които се изчисляват на около 600 милиона.

Членът на Политбюро Лю Яндун получи задача да започне реформи, като за пръв път толкова високопоставен служител се занимава с футбола. Под негова опека през 2025 г. китайците трябва да създадат 50 000 футболни школи и академии. Част от общия план е изкупуването на дялове в чужди клубове - както в Западна, така и в Източна Европа. Например в Испания след "Атлетико" и "Еспаньол" стана китайски, като сделката с компания за електронни играчи изкупи за над 50% от акциите се изчислява между 143 и 178 млн. евро. А новият собственик на "Атлетико" плати тригодишното обучение на 90 китайчета както в своя клуб, така и във "Валенсия" и "Виляреал". На свой ред испанците откриват представителства в Китай. "Барселона" разработва 6-годишен бизнесплан и има споразумение с един от местните интернет гиганти, за да пробие в местните социални мрежи. В Циндао тече едномесечен зимен лагер на "Барселона" - специалисти от енйната академия работят с подрастващи китайци. "Реал" и "Гуанчжоу" сключиха договор за стратегическо партньорство. Мадридчани искат да спечелят пари, а партньорите им - достъп до тренировките и обучението. Според "Ас", 16 от 20-те елитни клубове в Испания получават пари под някаква форма от частни лица и компании от Китай, а ежегодните инвестиции са около 100 млн. евро.

"Милан" разви връзките си с Китай с откриването на школи в две провинции. Очаква се в скоро време продажбата на почти половината акции на клуба, а партньорът мистър Би обещава да намери инвестиции от 500 млн. евро. Държавната агенция "Синхуа" привлече ветерана от "Байерн" Филип Лам, който ще пише колонка на сайта и ще коментира различни проблеми. Германците искат да се върнат в бившата си колония в Циндао, но не за да възродят пивоварния бизнес. ГФК открива там своя база и ще тренира юноши по своя методика. Английски треньори също са готови да заминат за Китай, привлечени от високите хонорари. Специалисти от "Манчестър Сити", "Ливърпул" и "Тотнъм" вече се готвят за полет до Шанхай, където има училищна лига с 280 отбори.

В Чехия 60% от местния "Славия" вече са собственост на китйска енергийна компания. Впоследствие тя се съгласи да инвестира десетки милиони крони и в националния отбор, а в замяна китайците поискаха да усвоят чешкия опит и методика за тренировки. В Холандия "Ден Хааг" отскоро е собственост на пекинаска компания, "Хееренвеен" получи оферта да бъде купен срещу 35 млн. евро, а фирма от имотния сектор си сътрудничи със "Спарта".

Мирисът на пачките достигна и до носа на агента Жорже Мендеш, който се ангажира да обедини усилията по предлагане на посреднически услуги, промоция на играчи и използването на имиджовите им права. С Мендеш до Китай летя и Жозе Моуриньо, а в Ченду своя школа открива Луиш Фиго. Във Франция "Сошо" се раздели със спонсора "Пежо" и стана първият европейски клуб, изцяло собственост на китайци - срещу едва 7 млн. евро.

Китайската експанзия няма да спре, докато не бъде постигната набелязаната цел. Или ако не стане ясно, че не може да бъде постигната.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе