Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Кирилов без кандидат за гл. прокурор, под условие

Кирилов без кандидат за гл. прокурор, под условие

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов за пореден път обяви, че няма да издигне свой кандидат за главен прокурор. Той обаче би направил това само ако има кандидат с широка гражданска подкрепа или ако президентът възрази срещу Иван Гешев и посочи кандидат, заяви той в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Цялата прокурорска колегия издигна кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор вчера.

В исторически план министър на правосъдието никога не е номинирал главен прокурор, не смятам да бъда иноватор, добави той. Кандидатурата на Иван Гешев се ползва с масова, широка подкрепа. Към този момент няма да издигам кандидат за главен прокурор, подчерта Данаил Кирилов.

"Дори един кандидат може да не бъде подкрепен, може да възникне противопоставяне между съдийската и прокурорска колегия. Не очаквам това да се случи, не бих искал да участвам в поляризация или подстрекаване към подобна", добави още Кирилов.

Той добави, че може и да внесе своя кандидатура, но само ако президентът и граждани възразят срещу Гешев. Правосъдният министър обясни, че има още две заседания, в които може да се номинират кандидати. Но освен възражения, трябва да се посочи кандидатура, обясни Кирилов.

По повод ветото на президента върху ратификацията на договорите за F-16 той не се съмнява, че сделката за американските изтребители ще се ратифицира.

Утре се свиква извънредно заседание на Комисията по отбрана, а в петък се очаква точката със самолетите да влезе като първа в дневния ред на депутатите.

Не очаквам да има промяна при гласуването в НС, но се налага пределна организация на парламентарните групи, които подкрепяме ратификацията на този закон и завършване на договора, обясни Кирилов.

"Трябва да имаме пределна преддоговорна и договорна добросъвестност и действително в рамките на ангажимента, който сме поели в тези преговори, да завършим тази процедура и да бъде сключена сделката окончателно", заяви още правосъдният министър.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе