Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Набедиха Кирил Калфин за люспа номер 2 в ГЕРБ

Набедиха Кирил Калфин за люспа номер 2 в ГЕРБ

Разпада ли се ГЕРБ? И кой е люспа номер 2? Това бе най-горещата тема в кулоарите на парламента ден след като Георги Марков скъса с партията на Бойко Борисов. ГЕРБерите се кълнат, че нови пробойни в редиците им партията няма. Интриганти от "противниковите" политически лагери обаче завъртяха името на Кирил Калфин от Кюстендил като люспа номер 2. Самият той категорично отрече пред "Стандарт" да има намерения да става независим. И си обясни слуха с дългото си отсъствие от парламента поради боледуване.

Дори и да имат някаква информация ще се цепи ли ГЕРБ, водещи депутати от БСП и ДПС пък категорично отказват да я споделят с мотива, че ако излязат нови имена на люспи, върху тях ще бъде упражнен натиск от партийните началници и "дружинни ръководители". В средите на управляващите обаче упорито се лансира версията, че нови отцепници ще има и те ще са и достатъчно, за да тръгне недоволство срещу зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов. Самият ексминистър вчера бе спокоен за "здравето" на партията.

Групата е цяла и нямаме притеснения да мислим обратното, но има по някой път и подобни грешки", отсече Цветанов в парламента.

И допусна, че решението на Марков да стане независим може и да е взето под натиск - без да уточни кой би могъл да повлияе на колегата му. Спекулативно обаче е предположението, че Марков е приел пари, за да стане независим, обяви Цветанов. И разказа, че Марков с нищо не е показал, че е недоволен от вътрешнопартийното управление или отношенията в парламентарната група. Оказа се, че не е ясно дали членството на Марков в ГЕРБ ще бъде прекратено. Цветанов подчерта, че все още не е говорил с него и не е наясно с точните му мотиви. А от думите на дясната ръка на Борисов се разбра, че вратите за независимия депутат в ГЕРБ не са затворени. "Нека се срещнем, да разговаряме, за да видим дали можем да се вслушаме в това, което той предложи. Ако бъде прието, да видим дали грешката не е в някого от нас", заяви Цветанов в парламента.

"Изцяло ще бъда независим като независим депутат, така че г-н Волен Сидеров да си стои на мястото и с каквото може да помага там на коалицията. Да не разчитат на мен. Аз съм изцяло независим и непредвидим", обяви вчера пред БНТ пък отцепилият се Марков. Факт е обаче, че депутатът може да се окаже "златният глас" за БСП и ДПС. А напускането му подозрително съвпада с прекратяването на 4-годишно разследване срещу него за ДДС афера и пътуването му до Румъния, при което бе сниман рамо до рамо с премиера Пламен Орешарски. Вчера Марков обясни, че не е очаквал да има проблем с визитата му в Букурещ, "защото това са национални интереси". "Бях по покана на българите там, близък съм с тях, помагам им от 10 г. Не съм пътувал с Орешарски, а с моя автомобил. Засякохме се в хотела, където българите бяха запазили места.

Той си тръгна със самолета, аз - с моята кола. Аз съм за първи път в парламента. Отначало, като влязох, мислех, че така е редно и така трябва да бъде. От месец май разбрах, че нещата не стоят така", каза още Марков пред БНТ. И определи практиката за всичко да се пита ръководството на партията - "явлението Фидосовщина". По отношение на спряното разследване на ДДС аферата Марков заяви, че не знаел за него, но се оплака, че "има поръчки срещу мен от тези, на които преча". Независимият депутат от Свищов потвърди и че няма намерение да се присъединява към другите бивши ГЕРБери, създали партия БАСТА.

Делото му е прекратено, 6 дни преди да напусне

Шест дни преди да напусне парламентарната група на ГЕРБ, Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила дело за данъчни престъпления срещу депутата Георги Марков. Причината е, че разследването срещу него е безрезултатно и няма данни за извършено престъпление. От прокуратурата не пожелаха да коментират подробно мотивите за спиране на делото, нито дали има връзка с намеренията на Марков да напусне ГЕРБ. Говорителката на СГП Зорница Таскова обясни, че с постановление от 27 ноември делото е прекратено заради липса на данни за извършено престъпление. Народният представител е разследван близо 4 г. за продажбата на автогарата в Свищов през 2004 г. Първоначално по делото работи окръжната прокуратура във Велико Търново, а след това материалите са предадени на обвинителите в София, тъй като по закон само те имат право да разследват депутати. От окръжна прокуратура във Велико Търново обясниха, че досъдебното производство при тях е образувано през октомври 2012 г. Няма обяснение защо 8 г. след евентуалното престъпление, то е започнало да се разследва.

Казусът е следният - теренът е от близо 5 дка, върху него са построени 3 сгради и площ за паркинг. Първият собственик е свищовският бизнесмен Севгин Осман, който я придобива чрез приватизация. През 2004 г. Осман продава фирмата си "Дунав автотранспорт" заедно с автогарата на "Нове-МГ" на Георги Марков за 30 250 лева. Месец по-късно пък това дружество е препродадено на "Дунав автотранспорт 2", собственост на Гюдерин Хюсеин, съпруга на Осман. Цената обаче е 3 пъти по-висока - 93 549 лева. Няколко месеца след сделката Марков напуска "Нове-МГ" и продава дяловете си на русенеца Ивайло Енчев, който пък прехвърля задлъжнялото дружество на Красимир Добрев, ром от Ловеч. Самият Марков прехвърля всичките си дялове в друга фирма - "Нове-МБ", която вече се води на човек от социален дом в Горна Оряховица.

Друг интересен момент около казуса е свързан с политическата кариера на Марков. През 2010 г. той е предложен за председател на ГЕРБ в Свищов, но тогава Цветан Цветанов посочва, че е проверен, и фактите, които са открити за него, биха дискредитирали партията. Така Изпълнителната комисия на ГЕРБ не го утвърждава за поста. Независимо от това през 2013 г. Марков е на избираемо място в листите и става депутат в 42-рото Нарадно събрание.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе