Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Денис Кимето постави нов световен рекорд в маратона

Денис Кимето постави нов световен рекорд в маратона

Берлин. Кенийският бегач Денис Кимето постави нов световен рекорд в маратона в Берлин в неделя, с неофициално време от 2 часа 2 минути и 57 секунди, предаде АФП.

30-годишният Кимето става първият човек, който взима разстоянието под 2 часа и 3 минути, а времето му е доста под предишния рекорд от 2:03:23, поставен миналата година от неговия сънародник Уилсън Кипсанг.

Кимето, който беше смятан за фаворит преди състезанието, се откъсна с група от седем бегачи след 20 километра. В нея бяха още сънародниците му Емануел Мутай и Джофри Камворор. Четири километра преди края се измъкна на Мутай, за да финишира пред Бранденбургската врата с вдигнати ръце.

Това беше втори пореден световен рекорд и трети за последните четири години на трасето в Берлин, което е смятано за най-бързото за маратон. Всички рекорди бяха дело на кенийци.

Кимето свали с 26 секунди най-доброто постижение на Кипсанг. През 2011 г. Патрик Макау пробяга дистанцията за 2.03:38 часа. С новия рекорд преодоляването на двучасовата бариера вече е по-близо.

Мутай също беше под предишния световен рекорд, като завърши на второ място. В кариерата си той има победа на маратона в Лондон през 2011 г. и втори места в Берлин, Чикаго, Лондон, Ню Йорк и световното първенство.

​Миналата година Кимето завърши втори в Берлин с време 2.04:16 часа, което беше рекорд за дебютант в историята на маратоните. По-рано тази година той пропусна маратона в Бостън заради контузия.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе