Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Македонци казвали в Давос: "Добре, че е Бойко Борисов"

Македонци казвали в Давос:

13 година България не е била представена на форума в Давос. След Симеон Сакскобурготски страната ни не е канена и не е имала достъп. Това е уникална възможност и оценка за държавата и за това къде се намираме. Това каза министърът за българското председателство Лиляна Павлова за участието на България на Световния икономически форум в Давос по БиТиВи.

„Преди 2 години основната тема в Давос беше Америка. Миналата година беше Китай. Тази година е Европа, осъзнавайки необходимостта от това да е силен участник в световния ред", посочи тя. „Това е основният фокус на усилията ни и на премиера Бойко Борисов - разглеждайки Европа в Давос имаше и специален панел за Западните Балкани", обясни Лиляна Павлова.

„Най-голямото ми удовлетворение беше, че държавите от Западните Балкани, като Македония, с която вече имаме изключителни отношения, казаха „Добре, че е Бойко Борисов. Историческият момент за Балканите е в момента". Това беше оценката им, споделена с всички лидери, и дава тласък", коментира министърът.

„Важно е на срещата на върха на 17 май да успеем да съберем всички лидери и да успеем да подпишем декларация от София, която да е ясен и силен политически сигнал, че това ще остане дългосрочен приоритет на Европа", заяви Лиляна Павлова. „Първата стъпка е политическото съгласие. Втората е определянето на значими стратегически обекти, които да могат да се реализират в страните от Балканите още от следващата година", каза още тя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе