Извънредни новини

Катарците пръснали 162 млн. евро за Мондиала

Катарците пръснали 162 млн. евро за Мондиала

Притискат Блатер със стари далавери, оневиняват Платини

Катар е похарчил 117 млн. лири (162 млн. евро), за да спечели световното първенство през 2922 г., твърди предаването "Панорама" на Ендрю Дженингс по Би Би Си. Предаването се позовава на бившия президент на ФА лорд Тризман, който бил получил сведения от "достоверни източници" от контраразузнаването за сумата, която е "6 пъти по-скъпа от кандидатурата на Англия за 2018 г.". Предаването напада и Сеп Блатер, че мълчаливо одобрил разпределянето на 92 млн. евро за подкупи.

Сумата била платена от маркетинговата компания "Ай Ес Ел" в замяна на привилегировано положение при разпределянето на тв права през 90-те години. По-късно компанията фалира заради отчетени загуби в идентичен размер и разследвани бяха нейните шефовете. Блатер отрича да е знаел, но водещият на "Панорама" Ендрю Дженингс твърди, че ФБР му е показал писмо на Жоао Хавеланж, в което той пише: "Подчертавам, че г-н Блатер е напълно наясно с дейностите, които са описани, и винаги е бил в течение по отношение на тях". Предаването се излъчва точно преди изслушването на Блатер и Мишел Платини от Етичната комисия на ФИФА, планирано между 16 и 18 декември. Швейцарецът е реално застрашен от затвор в САЩ.

Междувременно "Журнал дю диманш" направи опит да оневини Мишел Платини с публикуването на документ от 1998 г., според който още тогава Изпълкомът на УЕФА бил наясно, че той трябва да получи 1 млн. франка за консултации и услуги и сумите, за които го преследват, не са незаконни.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе